Pohjoismaiset lyhärit

Suomi, Norja, Islanti, Ruotsi
Ruotsin-, islannin-, norjan- ja suomenkielinen sekä dialogiton, osassa tekstitys englanniksi
87 min
Sallittu yli 7-vuotiaille

Pohjoismaiset lyhärit -näytöksessä saamme läpileikkauksen kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla juhlituista pohjoismaisista lyhytelokuvista. Tutustumme Donald Trumpin näköiseen naiseen, uimariin, joka ei suostu nousemaan ylös vedestä, teatterin tasa-arvoryhmään, islantilaisen kerrostalonaapuruston asukkaisiin, pahaa aavistamattomaan lentokapteeniin, tee-se-itse-supersankariin sekä aikuisuuden kynnyksellä oleviin kasarinuoriin. Draaman ja komedian välimaastossa kulkevissa tarinoissa näemme arkisia haasteita, poliittista satiiria ja absurdia komiikkaa, tanssia unohtamatta.

Otto Suuronen (kaikki esittelyt)

Morgane Dziurla-Petit
Grab Them
60-vuotias Sally kaipaa rakkautta ja onnea. Viime aikoina hänen ihmissuhteitaan on kuitenkin vaikeuttanut se, että hän muistuttaa erehdyttävästi Yhdysvaltain ex-presidenttiä, Donald Trumpia. Trumpin itsekäs hyökkäys maailmanjärjestystä kohtaan on muodostunut yksinäisen naisen taakaksi.

Ruotsalainen lyhytelokuva Grab Them on ennen kaikkea räävitön ja rohkea poliittinen satiiri, mutta myös mieleenpainuva tutkielma demokratiasta ja deep fake -tekniikan luomasta uskottavasta illuusiosta.
Ruotsi 2020
Ruotsinkielinen, tekstitys englanniksi
11 min

Kopio: Svenska Filminstitutet

IMDb

Traileri


Jonatan Etzler
Swimmer (Badaren)

Jonatan Etzlerin timantiksi tiivistetty lyhytelokuva Swimmer kuvaa hullunkurista tilannetta, jossa kaksi ruotsalaispoliisia yrittää saada holtittoman autokuskin pidätetyksi julkisessa uimahallissa. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, että syytetty on intohimoinen uimari, joka ei suostu nousemaan ylös vedestä. Absurdi komedia lainehtii taidokkaasti kloorivedessä hallitun elokuvauksen ja lakonisen dialogin avulla. Tositapahtumiin perustuva elokuva on myös mainio satiiri ruotsalaisesta yhteiskunnasta ja diskuteeraamisen jalosta taidosta.
Ruotsi 2020
Ruotsinkielinen, tekstitys englanniksi
13 min

Kopio: Interfilm Berlin
IMDb

Traileri


Hampus Hallberg & Emil Brulin
Magnus is a Sexist (Magnus är Sexist)
Johan on äskettäin nimitetty teatterin tasa-arvoryhmän puheenjohtajaksi. Ensimmäisessä tapaamisessaan näyttelijöiden kanssa hän tunnustaa rasistiset ja seksistiset ennakkoluulonsa luodakseen lähtökohdan keskustelulle ryhmässä. Yllättävä tunnustus käynnistää ketjureaktion, jota ei voi pysäyttää. Magnus is a Sexist on tarkkanäköinen satiiri sukupuolten tasa-arvoon ja rasismiin liittyvästä keskustelusta #metoon jälkeisessä ilmapiirissä.
Ruotsi 2020
Ruotsinkielinen, tekstitys englanniksi
12 min

Kopio: Svenska Filminstitutet

IMDb

Traileri


Gísli Darri Halldórsson
Yes-People (Já-Fólkið)
Sympaattisessa islantilaisanimaatiossa kohdataan joukko naapuruston asukkaita arkisissa haasteissaan työn, koulun tai vaikkapa seksin saralla. Parhaan lyhytanimaation Oscar-ehdokkuuden napannut Yes-People on ohikiitävien visuaalisten yksityiskohtien runsaudensarvi ja pieni suuri elokuva tavallisuudesta.
Islanti 2020
Islanninkielinen, tekstitys englanniksi
9 min

Kopio: Kvikmyndamiðstöð Íslands
IMDb

Traileri


Rikke Gregersen
The Affected (De berørte)
Yhteiskunnallisessa komediassa aktivisti kieltäytyy istumasta juuri ennen lentoonlähtöä, koska hän yrittää estää pakolaismiehen karkottamisen lentokoneen sisällä. Pahaa-aavistamaton lentokapteeni joutuu yhtäkkiä tilanteeseen, jossa hänen on muodostettava poliittinen kanta asiaan, josta hän ei ole lainkaan kiinnostunut. Kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla laajalti esitetty elokuva voitti parhaan pohjoismaisen lyhytelokuvan palkinnon Nordisk Panorama -festivaalilla syksyllä 2020.
Norja 2020
Norjankielinen, tekstitys englanniksi
13 min

Kopio: Them Girls Film
IMDb

Traileri


Aleksi Salmenperä
Poke
Häiriötekijä-elokuvan (2015) kylkiäisenä syntynyt lyhytelokuva Poke ylsi tänä kesänä maineikkaan Tribecan elokuvafestivaalin ohjelmistoon ja keräsi festivaalilla innostuneen vastaanoton. Aleksi Salmenperän ohjaamassa elokuvassa Jani Volanen esittää ravintolan ovimiestä, pokea, joka päättää ottaa oikeuden omiin käsiinsä.

Volasen lakonisen hilpeässä käsikirjoituksessa vaiteliaasta pokesta kuoriutuu ompelukonetaitojen myötä öisten katujen laki ja tee-se-itse-supersankari. Oivaltava Poke tavoittelee tulevana syksynä myös parhaan lyhytelokuvan Jussi-palkintoa.
Suomi 2020
Suomenkielinen
11 min

Kopio: Mjölk Movies

IMDb


Pia Andell
Rekonstruktio
Kahdessa aikatasossa liikkuva tanssillinen lyhytelokuva kertoo railakkaasta nuorten illasta, jossa hotelliin kerääntyneet lukiolaiset juovat salaa alkoholia ja juhlivat. 17-vuotiaat Lassi ja Pia innostuvat seikkailemaan pitkin hotellin käytäviä ja päätyvät kummalliseen huoneeseen epämääräisesti käyttäytyvien aikuisten kanssa. Draamaa ja dokumentaarisuutta yhdistelevässä elokuvassa nuoret ovat oman aikuisuutensa kynnyksellä, mutta yhtäkkiä eivät ehkä haluaisikaan olla. Mitä tapahtui, vai tapahtuiko mitään?
Suomi 2021
Ei dialogia, ei tekstitystä
18 min

Kopio: Pia Andell
IMDb

TraileriNäytökset