Palkittu Undine – Aallotar avaa Espoo Cinén

Espoo Cinén avajaiselokuvana nähdään saksalaisauteur Christian Petzoldin (Barbara, Espoo Ciné 2012; Transit, Espoo Ciné 2019) uutuus Undine – Aallotar, joka tarttuu vedenhengetär Undinen myyttiin. Rakkaus on ikuista tässä nyky-Berliiniin sijoittuvassa romanttisessa sadussa. Undinen roolissa nähtävä ilmiömäinen Paula Beer palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla parhaana naisnäyttelijänä. Häneen rakastuvan Christophin roolin näyttelee Saksan Joaquin Phoenixiksi kutsuttu Franz Rogowski (Transit 2019).

Avajaiselokuva Kino Tapiolassa, Finnkino Sellossa ja Finnkino Omenassa keskiviikkona 2.9. klo 19. Undine – Aallotar saa teatteriensi-iltansa 9.10.

Palkitun dokumentaristin Virpi Suutarin ohjaama ja yhdessä Jussi Rautaniemen kanssa käsikirjoittama dokumenttielokuva Aalto nähdään festivaalin kotimaisena juhlaelokuvana. Aalto on rakkaustarina ja kertomus aikaansa edellä olleesta taiteilijapariskunnasta, modernistisen arkkitehtuurin mestareista, Alvar ja Aino Aallosta sekä heidän teoksistaan ympäri maailmaa.

Kotimainen juhlaelokuva Kino Tapiolassa torstaina 3.9. klo 19. Aalto saa teatteriensi-iltansa 4.9.

Festivaalin Paraatipaikalla nähdään Ville Jankerin Metsäjätti. Globaali markkinatalous ja eettiset valinnat asettuvat vastakkain, kun helsinkiläistynyt Pasi lähetetään synnyinseudulleen tehostamaan vaneritehtaan toimintaa. Miika Nousiaisen menestysromaaniin pohjautuvan elokuvan päärooleissa nähdään Jussi Vatanen, Hannes Suominen ja Sara Soulié.

Paraatipaikka Kino Tapiolassa perjantaina 4.9. klo 19. Metsäjätti saa teatteriensi-iltansa 11.9.

Italialaismaestro Marco Bellocchion ylistetty uutuus, Cannesin elokuvajuhlilla maailmanensi-iltansa saanut The Traitor huipentaa festivaalin. Palkittu suurelokuva on tositapahtumiin perustuva tarina ensimmäisestä mafiapomosta, joka rikkoi vaikenemisen lain.

Päätöselokuva Kino Tapiolassa sunnuntaina 6.9. klo 20.

The Whistlers on kuivankoomisen elokuvan mestarin, Corneliu Porumboiun nautittava neo-noir-trilleri. Keitoksen aineksina toimivat korruptoitunut poliisi, rikollisjoukkio, kohtalokas nainen ja kanarialainen vihellyskieli. Elokuva saa teatteriensi-iltansa myöhemmin tänä vuonna.

Ranskalaisen elokuvan ystäviä hemmotellaan, kun veteraaniohjaaja Claude Lelouchilta esitetään festivaalilla katkeransuloinen klassikko A Man and a Woman (1966) ja sen tähtiparin Anouk Aiméen ja Jean-Louis Trintignantin takaisin yhteen tuova uutuus The Best Years of a Life (2019). Elokuvat osoittavat, että rakkauden voi elää uudelleen – ainakin päiväunissa ja muistoissa. Ranskalaisen elokuvan mestarin Philippe Garrelin mustavalkoinen draama The Salt of Tears on pakahduttava kuvaus rakastamisen vaikeudesta.

Espoo Cinén ohjelmistossa nähdään useita festivaalisuosikkeja eri puolilta Eurooppaa. Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon, Kultaisen palmun peräti kaksi kertaa voittaneiden Jean-Pierre ja Luc Dardennen Young Ahmed on taidokas draama 13-vuotiaasta belgialaisesta Ahmedista, joka elää imaamin saarnaamien ideaalien ja modernin elämän houkutusten ristipaineessa. Unkarin tämänvuotinen Oscar-ehdokas Those Who Remained on lyyrinen kertomus rakkauden parantavasta voimasta konfliktin, menetyksen ja trauman keskellä. Jan Komasan ohjaama Corpus Christi oli Puolan tarjokas Oscar-kisaan. Siinä parikymppinen pikkurikollinen kokee hengellisen heräämisen ja päätyy väärinkäsityksen seurauksena pienen seurakunnan papiksi. Andrey Tarkovsky. A Cinema Prayer on ohittamaton teos elokuvan suuresta runoilijasta, Andrei Tarkovskista. Ohjaajamestarin pojan Andrei A. Tarkovskin harvinaisesta arkistomateriaalista kokoamassa dokumentissa mestari esittelee elämäänsä ja tuotantoaan omin sanoin.

Erityinen vuosi on haastanut ja vapauttanut festivaalin järjestäjiä monin tavoin. Kapasiteetin pienentyessä asiakaspaikkoja kasvatetaan lisäämällä näytöksiä ja saleja myös Helsingin puolelle. 31-vuotiaan Espoo Cinén ensimmäiset läpi yön jatkuvat elokuvanäytökset tarjoavat monipuolisen tunteiden kirjon: luvassa on naurua, jännitystä – ja lempeä herätys.

Yönäytökset Kino Tapiolassa la 5.9. klo 22 – su 6.9. klo 7.30.

Lasten- ja nuortenelokuvafestivaali Junior Cinén avajaiselokuva, saksalainen Rocca muuttaa maailman on Peppi Pitkätossun jalanjäljissä kulkeva vauhdikas ja mukaansatempaava, kujeilevan hauska elokuva ystävyydestä ja auttamisesta – ja oravista! ”On mahtavaa saada juuri tämä positiivista energiaa pursuava elokuva avaamaan festivaali, sillä sille on nyt kaipuuta”, iloitsee Junior Cinén tuottaja Maria Lehtonen.

Junior Ciné järjestetään 2.–4.9.

Espoo Cinén lipunmyynti alkaa keskiviikkona 12.8. klo 17.00 Kino Tapiolassa ja festivaalin verkkosivuilla.

Espoo Ciné järjestetään kertaluontoisesti syyskuussa 2020 ja vuonna 2021 festivaali palaa omalle paikalleen toukokuun alkuun. Festivaalin näytöspaikkoja ovat Kino Tapiola, Finnkino Sello ja Finnkino Omena keskiviikosta sunnuntaihin 2.–6. syyskuuta. Lisäksi elokuvanäytöksiä nähdään Helsingissä Cinema Orionissa ja Kino Reginassa viikonloppuna 4.–6. syyskuuta.