Pohjoismaiset lyhärit

Nordic Shorts

Suomi, Norja, Islanti, Ruotsi
Suomen-, norjan-, islannin- & ruotsinkielinen, tekstitys englanniksi
91 min
Sallittu yli 12-vuotiaille

Pohjoismaiset lyhärit -näytöksessä saamme jälleen otannan kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla palkituista pohjoismaisista lyhytelokuvista. Draaman ja komedian välimaastossa kulkevat tarinat läpileikkaavat tarkkanäköisesti pohjoismaista arkea ja elämänmenoa, naurua ja kyyneleitä unohtamatta. Lyhytelokuvissa tutustumme mm. ylihuolehtivaiseen yksinhuoltajaäitiin, varhaisteinien uimahallisynttäreihin, teatterimaailmaan sukupuolittuneeseen vallankäyttöön sekä hajoamisen partaalla olevaan perheeseen, joka yrittää selviytyä ylitsepääsemättömästä haasteesta, teltan pystyttämisestä.

Otto Suuronen (kaikki esittelyt)

Teemu Niukkanen
Onko sulla nälkä?
Teemu Niukkasen rohkeassa ja hetkittäin räävittömässä komediassa on vahva lämmön ja empatian läsnäolo. Pirjo Lonkan esittämä ylihuolehtivainen yksinhuoltajaäiti yrittää luotsata poikaansa turvallisesti homouden satamaan, milloin internetin ja milloin kollegansa räväkän konsulttiavun keinoin. Elokuvan lakoninen komediallisuus perustuu välittämisen ja rakkauden osoittamisen vaikeuteen. Parhaan lyhytelokuvan Jussi-ehdokkaaksi nostettu elokuva valittiin Pohjois-Amerikan merkittävimpänä elokuvafestivaalina pidetyn Sundancen ohjelmistoon yli 10 000 lyhytelokuvan joukosta.
Suomi 2019
Suomenkielinen, tekstitys englanniksi
12 min
IMDb

Fanny Ovesen
She-Pack

Fanny Ovensenin oivallisessa lyhytelokuvassa varhaisnuorista koostuva tyttöporukka viettää syntymäpäiviä uimahallissa. Synttärivieras Ronja päättää haastaa päivänsankarin taistelemaan valta-asemastaan. Kisa kärjistyy nopeasti ja voitonhalun kasvaessa Ronja ja muut tytöt menettävät hallinnan. She-Pack läpivalaisee mieleenpainuvasti teini-ikää kohti kurkottavan tyttöjoukon käyttäytymistä ja nokkimisjärjestystä.
Norja 2018
Norjankielinen, tekstitys englanniksi
18 min
IMDb

Anna Paavilainen
Play Rape
Nuori naisnäyttelijä Emppu harjoittelee raiskauskohtausta Kansallisteatterin klassikkonäytelmässä. Vaikka raiskauskohtauksessa jokin hiertää, kunnianhimoinen Emppu haluaa toimia ammattimaisesti ja tehdä työnsä hyvin. Raiskauskohtausta valmistellaan jo monella taholla: pukuja ommellaan, tekoverta testataan. Koneiston pysäyttäminen tuntuu vaikealta, kun uhria esittävän naisen mielipiteet sivuutetaan.
Suomi 2019
Suomenkielinen, tekstitys englanniksi
19 min
IMDb

Magnús Leifsson
Dovetail (Nýr dagur í Eyjafirði)
Nelikymppinen Aron on jäänyt loukkuun elämäntyyliin, joka ei enää sovi hänelle. Tyydytystä etsiessään hän jäljittelee miehisiä stereotypioita ja sukeltaa materialistisen maailman kliseisiin. Menestyksen ja täydellisen ulkonäön alla on kuitenkin jotain traagista ja odottamatonta. Islantilaisen Halldór Laxness Halldórssonin runoon pohjautuvat lyhytelokuva on lyyrinen esitys katoavasta kauneudesta ja surun kohtaamisesta.
Islanti 2018
Islanninkielinen, tekstitys englanniksi
14 min
IMDb

Rebecca Figenschau
The Tent (Teltet)
Neljän hengen perhe on lähtenyt toiveikkaasti telttaretkelle. Kaikki ei suju kuitenkaan oppikirjan mukaan, kun perheen sisäiset jännitteet purkautuvat telttaa pystyttäessä. Lapset reagoivat epämukavaan tilanteeseen käyttäytymällä huonosti ja lopulta vanhempien välinen konflikti repii salaisuudet pinnan alta. Laajalti kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla noteerattu norjalainen lyhytelokuva löytää traagisen komiikkansa pohjoismaisesta tunteiden vaimentamisen kulttuurista.
Norja 2019
Norjankielinen, tekstitys englanniksi
17 min
IMDb

Lars Vega & Isabelle Björklund
Awaiting Death (Väntan på döden)
Keski-ikäinen mies saapuu sairaalaan tapaamaan isäänsä kuolinvuoteelle. Hän haluaisi jättää tunteikkaat jäähyväiset, mutta isää huolestuttaa eniten se, mitä tehdä kahdelle aloitetulle sinappipurkille. Ruotsalainen lyhytelokuva tuulettaa isä-poikasuhteen vaiettuja salaisuuksia mustan komedian keinoin.
Ruotsi 2019
Ruotsinkielinen, tekstitys englanniksi
12 minNäytökset