Kirjailija ja cinéfiili Katja Kallion Espoo Ciné -tärpit!

Kirjailija ja cinéfiili Katja Kalliolla on kaksi elokuvatärppiä tulevaan Espoo Cinéen! Kallio on myös paikalla festivaalilla keskustelutilaisuudessa pe 10.5. Budapestin auringonlasku -näytöksen jälkeen. Molemmissa suositelluissa elokuvissa on suomenkielinen tekstitys!

Transit

Odottavan aika on pitkä, mutta nyt on kissanpäivät kun Christian Petzoldin uutuuselokuva Transit saa Suomen ensi-iltansa Espoo Cinéssä. Saksanjuutalaisen Anna Seghersin omaelämäkerralliseen romaaniin perustuvassa elokuvassa toisen maailmansodan tapahtumat on siirretty meidän todellisuuteemme uskomattoman vaikuttavasti. Tämän päivän Marseilleen sijoittuvassa tarinassa Francois Ozonin Frantzista tuttu jumalainen Anna Baer kummittelee Franz Rogowskille romahdusvalmiin Euroopan reunalla. Kohti vapautta pääsevät lähtemään vain onnekkaimmat, ja ne joilla on vähiten omaatuntoa.
Budapestin auringonlasku

Kukaan joka on nähnyt Laszlo Nemesin pitkän esikoiselokuvan Son of Saul ei voi sitä unohtaa, niin järkyttävän hieno keskitysleirikuvaus se oli. Hevillä ei tule unohtumaan myöskään Nemesin uutukainen Budapestin auringonlasku. Pahaenteisessä, unenomaisessa elokuvassa nuori Irisz palaa 1900-luvun alussa Triestestä Budapestiin selvittämään perhettään koskevaa arvoitusta. Perinteistä epookkidraamaa ei kannata odottaa, sillä Nemesin kyydissä ei koskaan pääse mukaan mihinkään perinteiseen. Yllätyksiin sen sijaan on hyvä varautua tässä Budapestissä, jossa kauneus ja julmuus hallitsevat rinta rinnan. Tästä elokuvasta on vaikea saada tarpeekseen: olen nähnyt tämän jo kahdesti, ja odotan kolmatta yhtä uteliaana kuin ensi kertaa!

Katja Kallio on kirjailija ja cinefiili, jonka tuore elokuvakirja Valkokangastuksia on täynnä omaperäisiä ja valloittavia huomioita elokuvista ja elämästä.


Valkokangastuksia-kirjasta sanottua:

"Kuin ranskalainen elokuva - kohottaa arjen yläpuolelle" - Mira Selander / Nosto, Yle Puhe

"Hurmaava" – Olga Koo / Radio Suomi

"Valkokangastuksia näyttää taas, kuinka sykähdyttävästi Kallio osaa elokuvista (ja tv-sarjoista) kirjoittaa. Asiantunteva leffatrivia, mielipiteet, pohdinnat ja arkihavainnot kohtaavat miniesseissä vaivattoman taitavasti, ilman vaivaannuttavaa oman tietämyksen esittelyä."
- Juho Typpö / Helsingin Sanomat