Useita ohjaajia

Pohjoismaiset lyhärit

Pohjoismaiset lyhärit

Suomi, Ruotsi, Norja, Islanti
Norjan-, islannin-, suomen-, englannin- ja ruotsinkielinen, englanninkielinen tekstitys (osin)
82 min
Sallittu yli 12-vuotiaille
Ohjaus: Useita ohjaajia

Tämän vuoden lyhärikattaus Suomesta, Norjasta, Islannista ja Ruotsista on naistekijöiden juhlaa!

Yngvild Sve Flikke
Apple (Eple)
Apple on kerronnalla leikittelevä metafiktio elämässä tehtävistä valinnoista ja niiden seuraussuhteista. Se on pieni suuri elokuva rakastumisesta, sattumanvaraisuudesta, onnen menettämisestä ja toivosta. Mitä vähemmän elokuvan varsinaisesta juonesta tietää, sen nautinnollisempi yllätyksellinen lopputulos on.

Norja 2018
Norjankielinen, englanninkielinen tekstitys
19 min
IMDb

Nanna Kristín Magnúsdóttir
Happily Never After (Pabbahelgar)
Pariskunta herää raukeina yhteisestä sängystään. Miehellä on syntymäpäivä, jonka merkeissä puoliso haluaa yllättää hänet viettelevällä lahjalla. Ennen lasten heräämistä täytyy kuitenkin toimia ripeästi...

Ihailtavan tiiviin lyhytelokuvan viimeinen kuva piirtyy katsojan mieleen pitkäksi aikaa. Tiettävästi hyvinkin omaelämäkerrallinen ihmissuhdekomedia on saamassa jatkoa televisiosarjan muodossa.

Islanti 2018
Islanninkielinen, englanninkielinen tekstitys
5 min
IMDb

Anna Paavilainen
Kaksi ruumista rannalla
Puolialaston nainen herää rannalta muoviin käärittynä korkokengissä. "Ei taas", hän toteaa ja päättää etsiä käsiinsä syyllisen. Hän saa maailmanlaidalle etenevälle kostoretkelleen seuralaisen vanhemmasta naisesta. Yhdessä nämä nimettömät naiset kulkevat läpi klassisten elokuvamaisemien ja kohtaavat omat himonsa, sukupolvien ristiriidat ja idealisminsa haurauden. Anna Paavilaisen ohjaama Kaksi naista rannalla on metaelokuvallinen kommentti naisroolien yksiulotteisuudesta ja patriarkaatin katseesta. Paavilainen käsikirjoitti elokuvan yhdessä pääosanesittäjä Laura Birnin kanssa. Näyttävä korkean profiilin lyhytelokuva on komedia toisintekemisen vaikeudesta. Elokuva sai kunniamaininnan Tampereen elokuvajuhlien kansainvälisessä kilpailussa.

Suomi 2019
Suomen- ja englanninkielinen, englanninkielinen tekstitys
20 min
IMDb

Det Sporadiske Filmkollektivet
The Proposal (Frieri)
Nuoret rakastavaiset Joachim ja Toril ovat souturetkellä idyllisessä saaristolaismaisemassa. Joachim on suunnitellut kaiken valmiiksi: romanttinen kosinta polvillaan ja suurieleinen rakkauden oodi tyttöystävälle ystävien nähden. Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan oivaltavassa norjalaiskomediassa. Elokuvan on tehnyt Det Sporadiske Filmkollektivet -tekijäryhmä, joka on luonut oman Dogma-säännöstönsä: he toteuttavat lyhytelokuvia yhden idean pohjalta, keskittävät esituotannon yhteen ennakkosuunnittelupäivään ja kuvaavat kaiken yhden päivän aikana pienellä ryhmällä. Lopputulos tuottaa raikkaita, tiukasti ajassa kiinni olevia ja koomiselta ajoitukseltaan onnistuneita tarinoita.

Norja 2018
Norjankielinen, englanninkielinen tekstitys
6 min

Kirsikka Saari
Super Comfort
Pitääkö mun kaikki hoitaa? -lyhytelokuvan (2012) käsikirjoituksella Oscar-ehdokkaaksi yltäneen Kirsikka Saaren lyhytelokuvassa viisikymppinen Taina odottaa poikaansa vierailulle, mutta perhe ei ole enää sama kuin ennen. Lempeän tragikoominen elokuva osuu sekä naurusuoneen että kyynelkanavaan.

Suomi 2018
Suomenkielinen, englanninkielinen tekstitys
15 min
IMDb

Tia Kouvo
We Retired People (Pensionärerna)
On aivan tavallinen helmikuun tiistaiaamu ja ulkona pakkasta. Eläkeläispari Elma ja Sven täyttävät toinen toistaan monotonisemmat päivänsä tarjouksia ja mainoksia tutkien sekä apteekkiin jonottaessa. We Retired People on seesteinen road movie elämästä sen ehtoopuolella. Göteborgin elokuvakoulussa ohjaajaksi opiskellut Tia Kouvo saavuttaa lyhytelokuvallaan nyanssirikkaan ajan pysähtyneisyyden ja Roy Anderson -vaikutteisen vaiteliaan ja vähäeleisen komiikan. Elämä on juhla.

Ruotsi 2018
Ruotsinkielinen, englanninkielinen tekstitys
12 min
IMDb

Erika Calmeyer
Weight of Spring
Taiteellista musiikkivideota muistuttava runollinen lyhytelokuva Weight of Spring pysähtyy tutkimaan ihmissuhteita yksinkertaisten, lähes pysähtyneiden kuvien kautta. Kohtaamme viisitoista eri tarinaa rakkauden etsinnästä, läheisyyden kaipuusta, yksinäisyydestä ja surusta. Elokuva muistuttaa ohikiitävällä kauneudellaan siitä, kuinka me kaikki jaamme haavoittuvaisuuden ja tarpeen tulla rakastetuksi.

Norja 2017
Ei dialogia
6 min
IMDb

Otto SuuronenNäytökset