Peter Jacksonin upea sotadokumentti huipensi 30. Espoo Ciné -festivaalin

Espoo Cinén sekä lasten- ja nuortenfestivaali Junior Cinén ohjelmistossa oli yli 100 pitkää elokuvaa yhteensä noin 200 näytöksessä. Kaikkiaan elokuvia nähtiin 40 eri maasta, kielten kirjo oli vielä moninaisempi. Festivaaliviikko tarjosi yleisölle lukuisia Suomen ensi-iltoja ja ainutlaatuisen tilaisuuden nähdä teoksia, joita ei muuten valkokankailla nähdä. Ciné kylässä -tapahtuman ansiosta festivaalilla esitettyjen lyhytelokuvien kokonaismäärä kohosi 59:een. Elokuvanäytösten lisäksi festivaalilla järjestettiin keskustelutilaisuuksia, seminaareja ja työpajoja.

Festivaalin katsotuin elokuva oli LORO, joka esitettiin loppuunmyydylle Tapiolasalille avajaisnäytöksessä 6.5. Muita festivaalisuosikkeja olivat keskustelua herättäneet ruotsalaiselokuvat X&Y ja ANIARA, Naomi Kawasen uutuus VISION sekä Oscar-voittaja László Nemesin unenomainen näkemys ensimmäisen maailmansodan alkutahdeista, BUDAPESTIN AURINGONLASKU. Uutta näkökulmaa ensimmäiseen maailmansotaan tarjoaa myös festivaalin päätöselokuvana nähtävä THEY SHALL NOT GROW OLD. Molemmat viimeksi mainitut elokuvat tulevat teatterilevitykseen 17.5. alkaen.

Espoo Ciné vahvisti entisestään asemaansa merkittävänä eurooppalaisen elokuvan esittäjänä Suomessa. – Olemme tänäkin vuonna saaneet paljon kiitosta korkeatasoisesta ja monipuolisesta ohjelmistostamme, festivaalin toiminnanjohtaja Mia Vainikainen toteaa. – Kiitosta keräsivät myös yhdessä elokuvantekijöiden. asiantuntijavieraiden ja upean yleisömme kanssa käydyt elokuvakeskustelut, jotka avasivat katselukokemukseen uusia tasoja, Vainikainen kertoo. – Yleisömme on löytänyt festivaalimme keväisen ajankohdan hyvin ja metron ansiosta esityspaikkamme ovat entistä helpommin saavutettavissa, hän jatkaa.

Ciné kylässä -tapahtuma toi jälleen lyhytelokuvanäytökset espoolaisiin koteihin. Näytöksiä järjestettiin yksitoista ja niissä esitettiin kaikkiaan 40 lyhytelokuvaa. – Ensimmäistä kertaa mukana oli myös yksi livesäestetty näytös, joka otettiin ilolla vastaan, tapahtuman tuottaja Tanja Ryhänen toteaa.

Lasten ja nuorten elokuvaa monipuolisesti esittelevä Junior Ciné keräsi viiden tapahtumapäivän aikana kaikkiaan noin 5000 kävijää. – Festivaalin uusi ajankohta on löydetty erittäin hyvin ja kävijöitä riittää, Junior Cinén koordinaattori Maria Lehtonen sanoo. Kolmatta kertaa toukokuussa järjestetyn Junior Cinén avajaiselokuvana esitettiin Ruotsin Lappiin sijoittuva seikkailuelokuva CLOUDBOY. Kaksi espoolaista kummiluokkaa osallistui festivaalin tekemiseen. Perkkaanpuiston ja Niittykummun koulun 10–12-vuotiaat oppilaat esittelivät elokuvanäytöksiä, haastattelivat tekijävieraita sekä päivittivät Junior Cinén Instagram-tiliä. Kummiluokat pääsivät tapaamaan ja haastattelemaan elokuvantekijöitä, kuten HEVI REISSU -elokuvan näyttelijää Johannes Holopaista sekä SUPERMARSU-elokuvan tekijöitä, kirjailija Paula Norosta ja tuottaja Marko Tallia. - Nuoret olivat todella oma-aloitteisia ja aktiivisia, ja ottivat hienosti vastuuta järjestelyistä, Lehtonen toteaa.

Espoo Ciné kiittää yhteistyökumppaneita, ihanaa yleisöään ja korvaamatonta vapaaehtoisten joukkoa.