Logo

Lippukauppa | Ohjelmisto | Esityspaikat | FAQ


Espoo Cine 20 V
FIN ENG

MEDIA | Yhteistyössä | Yhteystiedot

EC palkki 16
Lippukauppa Ohjelmisto Esityspaikat


Tiedotusvälineiden edustajille

20. Espoo Ciné -festivaali on ohi. Kiitos kaikille festivaalille osallituneille toimittajille. Seuraavan kerran Espoo Ciné järjestetään elokuussa 2010.

21. Espoo Cinén akkreditointihakemus tulee ladattavaksi heinäkuussa 2010.
 
Kaikkien festivaalille tänä vuonna akkreditoitujen toimittajien toivotaan ensitilassa toimittavan kopiot julkaistuista artikkeleista tai jutuista festivaalitoimistolle joko postitse osoitteeseen

Espoo Ciné, PL 95, 02101 Espoo

tai sähköpostitse osoitteeseen

office(at)espoocine.fi


Jos julkaistuja artikkeleita ei ole aiemmin toimitettu, niin ne on liitettävä viimeistään seuraavan vuoden hakemuksen liitteeksi.


 

Tiedotustilaisuudet & tiedotteet

5. elokuuta pidetyssä tiedotustilaisuudessa jaettu mediatiedote löytyy alta:
pdf 090805 mediatiedote (209 KB)
Tiedot lehdistönäytöksistä sekä skriinnerilistan saatte pyytämällä tiedottajalta.

Painokelpoisia kuvia tiedotusvälineiden käyttöön löytyy täältä>>.

Viimeisin mediatiedote on luettavissa myös alla:

 
Mediatiedote 5.8.2009; julkaisuvapaa klo 11.00

20. Espoo Ciné on suurempi kuin koskaan!

Espoo Ciné järjestetään tänä vuonna jo kahdettakymmenettä kertaa. Juhlavuoden kunniaksi festivaalia juhlitaan isommalla ja näyttävämmällä ohjelmistolla kuin koskaan aiemmin. Festivaali kasvaa pituutta kymmenpäiväiseksi, elokuvia on ennätysmäärä ja näytöksiä vielä enemmän.

Paraatipaikalla, 20-vuotisjuhlasarja ja Espoo Ciné Selection

Festivaalin avaa vuosien mittaan festivaalin hoviohjaajaksi nousseen Ken Loachin "Looking for Eric" ja sen päättää Quentin Tarantinon "Kunniattomat paskiaiset". Näiden lisäksi paraatipaikalla esitetään vuoden kotimainen debyytti: Zaida Bergrothin odotettu "Skavabölen pojat", Jim Jarmuschin "The Limits of Control" sekä Stephen Frearsin "Chéri". Paraatipaikalla esitetään myös toisen Espoo Cinélle keskeisen ohjaajan, Michael Haneken toukokuussa Cannesin Kultaisen palmun voittanut "Das weisse Band" ("The White Ribbon"). Cannes-voittajaa ei näillä näkymin esitetä Espoon lisäksi missään muualla.

Juhlavuonna katseen voi kääntää myös taaksepäin. Festivaalille on koottu otsikon "Espoo Ciné 20 vuotta" alle sikermä menneiden vuosien suosikkeja, jotka kaikki ovat saanet Suomen ensiesityksensä juuri Espoo Cinéssä. Mukana ovat mm. Loachin "Hellä suudelma" ja Haneken "Pianonopettaja" sekä elokuvia sellaisilta Espoo Cinéssä tarkkaan seuratuilta ohjaajilta kuin Mike Leigh, François Ozon ja Michael Winterbottom.

Espoo Ciné Selection on festivaalin kruununjalokivi. Tämänvuotisessa valikoimassa on mukana palkittuja teoksia niin Berliinin kuin Cannesinkin kovista kilpasarjoista. Niin ikään Espoo Cinén vakio-ohjaajiin kuuluvan Ferzan Özpetekin uusi "Un giorno perfetto" ("A Perfect Day") nähdään näillä näkymin ainoastaan Espoossa. Pohjoismaista väriä tuo mukaan mm. Erlend Loen kirjoittama tie-elokuva "Nord" ("North") sekä islantilaisen, leikkaajana paremmin tunnetun Valdís Óskarsdóttirin esikoisohjaus "Country Wedding" ("Sveitabrúðkaup").

Espanja, Ranska, Palestiina

Espanjalaiselle elokuvalle on jo vakiintunut oma teemasarjansa Espoo Cinéssä. Tämänvuotisen sarjan kärkinimi on Berliinissä Kultaisen karhun voittanut perulaisen Claudia Llosan herkkä "La teta asustada" ("The Milk of Sorrow"). Elokuvaa ei näillä näkymin ole mahdollista nähdä Suomessa kuin Espoo Cinéssä. Etelä-Amerikasta tulee myös toinen mielenkiintoinen elokuva: Cannesin Semaine de la critiquessa ensi-iltansa saanut uruguaylaisen Álvaro Brechnerin "Mal día para pescar" ("Bad Day to Go Fishing"). Elokuvan ohjaaja tulee festivaalin vieraaksi, samoin kuin elokuvan toisessa pääosassa esiintynyt suomalaisnäyttelijä Jouko Ahola. Lopullisesti sarjan kruunaa elokuva, joka voitti lähes kaikki tärkeimmät Goya-palkinnot keväällä: Javier Fesserin sykähdyttävä "Camino".

Tänä vuonna Espanjan oheen on otettu Ranska ja Palestiina. Ranskalainen elokuva on aina ollut Euroopan elokuvataiteen selkäranka. Jo aiemmin ilmoitettujen ranskalaisuutuuksien lisäksi La Célébration française
-sarjassa esitetään myös mm. Suomessa kirjailijana tunnetun Philippe Claudelin esikoisohjaus, Kristin Scott Thomasin ja Elsa Zylbersteinin tähdittämä "Il y a longtemps que je t'aime" ("I've Loved You so Long"), joka palkittiin viime vuonna mm. vuoden parhaan esikoiselokuvan César-palkinnolla.

Palestiinan vaikeat tapahtumat ovat alkaneet tuottaa omannäköisiä elokuvallisia tulkintoja. Espoo Ciné esittää tänä vuonna kolme palestiinalaista näkökulmaa tähän koko maailmaan jo vuosikymmeniä hiertäneeseen konfliktiin.

Fantasiaelokuvan kilpasarja ja Midnight Madness

Eurooppalaisten fantasiaelokuvien Méliès-kilpailut ovat nekin tänä vuonna laajemmat kuin koskaan ennen: pitkien elokuvien sarjassa esitetään peräti kahdeksan elokuvaa ja lyhytelokuvienkin sarjassa seitsemän teosta, joista ilahduttavasti kaksi on kotimaista tuotantoa.

Méliès-kilpailujen tuomaristo muodostuu kotimaisista elokuva-alan ammattilaisista. Tänä vuonna puheenjohtajaksi on kutsuttu Leea Klemola ja muina tuomariston jäseninä toimivat tuottaja Tero Kaukomaa, ohjelmistopäällikkö Toni Lähteinen ja elokuvaohjaaja JP Valkeapää.

Kauhuelokuvien Midnight Madness -sarjassa tähytään mahdollisimman kauas: nähtäväksi tuodaan pienoissarja täälläpäin huonommin tunnettua australialaista kauhuelokuvaa.

Muu ohjelmisto
Espoo Cinén perinteisenä ulkoilmaesityksenä näytetään tänä vuonna viime vuoden sing-along-hitti "Mamma Mia!", jota saapuu säestämään Helsingin gaykuoro Out 'n loud!

Tänä vuonna Espoo Ciné muistaa myös tänä vuonna 50 vuotta täyttävää yliopistollista elokuvakoulutusta esittämällä sikermän kuluneen vuoden mielenkiintoisimpia opiskelijaelokuvanäytöksessä TaiK/ELO esittää.

Yleisöseminaarissa suunnataan katse elokuvan tulevaisuuteen ja paneudutaan uuden digitaalisen elokuvan erityispiirteisiin. Päävieraana seminaarissa on kanadalainen vuorovaikutteisen ja immersiivisen elokuvan spesialisti Luc Courchesne.

Festivaalin ajaksi kulttuurikeskuksen näyttelytilaan nousee poikkeuksellisen näyttävä valokuva- ja julistenäyttely espanjalaisen elokuvan koko upeasta historiasta. Näyttelyn tulee avaamaan espanjalainen elokuvahistorioitsija Jesús García de Dueñas.
 
Lisätiedot ja kuvapyynnöt:
Mickael Suominen
Tiedottaja
Espoo Ciné

Puhelin (09) 466 599
Faksi (09) 466 458
sähköposti: etunimi.sukunimi(at)espoocine.fi

26. toukokuuta pidetyssä ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa jaettu mediatiedote on ladattavissa PDF-muotoisena tässä:

pdf 090526 Espoo Ciné mediatiedote (126 KB)