suomeksi | in english

Espoo Ciné 2008

Méliès-kilpailujen voittajatPITKÄ ELOKUVA

Katsottuaan elokuvat tuomaristo teki erilaisista taustoistaan huolimatta erittäin yksimielisen päätöksen. Mielihyvin valitsimme parhaaksi pitkäksi elokuvaksi Ole Bornedalin ohjaaman teoksen Vikaren.

Vikaren on herkullisen parodinen scifi-elokuva, jossa sijaisopettaja on muukalainen avaruudesta.

Parodia ei ole elokuvan itsetarkoitus vaan ilmaisukeino tarinassa, joka dramatisoi aikuisten ja lasten välistä kommunikaatiokuilua lapsen näkökulmasta. Elokuva ottaa riskejä ja rikkoo rajoja niin genreodotusten, kohderyhmän kuin uskottavuusodotustenkin suhteen.

Näyttelijäsuoritukset ja henkilöohjaus ovat kaikilla tasoilla onnistuneita. Erityismaininnan ansaitsee Paprika Steen alien-opettajana, hirviönä, jolle on ominaista täydellinen empatian puute.

Outo -osasto oli motivoitu ja perusteltu. Elokuva ei pitäydy genreodotusten piirissä vaan kertoo oman tarinansa. Kauhu on perusteltua, eikä se sulje katsojaa ulkopuolelle. Fantasia on arkipäivään sidottuna.

Luomansa maailman sisällä se on täysin uskottava. Elokuvan tekee lähestyttäväksi kaikki kerrokset lävistävä huumori.

Erikoistehosteet ovat hilpeän huokeita mutta tyylitajuisia, kuvamaailma on digimasteroinnin jäljiltä videomainen. Kauhumusiikkiekspertti Marco Beltrami on luonut teokseen sen parodisia piirteitä mainiosti tukevan scoren. Myös äänimaailmassa on hupaisia oivalluksia.

LYHYTELOKUVA

Kaukosaaren kirous, ohjaus CHRZU, yhdistää eri maailmoja.

Imperialistinen tutkimusmatka, joka kuvastaa vain oman mielihalun tyydyttämistä. Se kytkee katsojan hedonistiseen nykypäivään, jossa mikään ei ole muuttunut.

Kaukosäätimen estetiikka kasvaa satiiriksi sämpläyksen turruttavuudesta. Se samalla symbolisoi maailman muuttumista kuvaksi ja kaikkien kuvien saavutettavuutta sekä välittömän palkinnon tavoittelua. Sir Voidin hedonistista turhamaisuutta symbolisoi kaunis perhosten lentoon vertautuva kadonneiden viiksien metsästys.

Vanhoja kertomuksia kunnioittavasti kierrättäessään ja sämplätessään elokuva kommentoi myös nykypäivää. Animaation keinoin se ylittää maailmat ja rajat luoden ehjän, kuvallisen kokonaisuuden.

Juryn puolesta,

Puheenjohtaja
Hanna Maylett

Harmaa-palkki

Harmaa-palkki

Kaueuden valta, Elegy

Kuukauden leffa toukokuussa


Tiistaina 19. toukokuuta Louhisalissa esitetään Isabel Coixetin KAUNEUDEN VALTA (Elegy). Pääosia tässä vavahduttavassa draamassa esittävät Ben Kingsley ja Penélope Cruz! Lue lisää täältä >>

Harmaa-palkki
Harmaa-palkki

YLEISOA

Espoo Cinén festari-blogi 2008


Ciné-blogi tarjoaa kokemuksia, tunnelmapaloja ja havaintoja kahden festivaalivieraan näkökulmasta koko tapahtuman ajan. Ciné-blogi luettavissa täällä>>

Sydesk SiteDesk