suomeksi | in english

Espoo Cinén historiaa lyhyesti


Espoon kulttuurikeskuksen pääsisäänkäynti
Espoo Ciné on kansainvälinen elokuvafestivaali, joka järjestetään vuosittain elokuussa Espoon kulttuurikeskuksessa, Tapiolassa (Kulttuuriaukio 2 / Kaupinkalliontie 10, 02100 Espoo).

Festivaalilla esitetään noin sata elokuvaa, jotka on jaettu sarjoihin: Uuden eurooppalaisen elokuvan parhaimmistoa esitellään monipuolisesti Espoo Ciné Selection -sarjassa, omat sarjansa saavat myös lasten ja nuorten elokuvat, dokumentit sekä gay-elokuvat. Méliès d’Argent -kilpasarjassa puolestaan nähdään uusia eurooppalaisia fantasiaelokuvia. Lisäksi useana vuonna Espoo Cinéssä on ollut myös itäeurooppalaisiin sekä espanjankielisiin elokuviin keskittyvät sarjat.

Espoo Cinén taustaUlkoilma1997

Espoo Ciné -elokuvajuhlien perusta syntyi vuosina 1987—89. Tapahtumaa oli ideoimassa Espoon Elokuvanystävät ry. (vuodesta 1991 Espoon elokuvajuhlat ry.) perustajajäseniensä Ilkka Kalliomäen, Pertti Artellin, Vesa Ville Mattilan, Liisa Suomisen ja Peter Toiviaisen johdolla.

Luontevalta festivaalipaikalta tuntui upouusi Espoon kulttuurikeskus, jonne oli syntymässä voimakas kulttuurin keskittymä. Festivaalin syntyä edesauttoi myös Espoon kaupunki, joka tarjosi merkittävän rahallisen ja aineellisen panoksensa elokuvajuhlien hyväksi. Aikoinaan alkanut yhteistyö Espoon kaupungin kanssa loi myös pohjan muullekin ulkopuoliselle tuelle, jota ilman festivaalin järjestäminen olisi mahdotonta.

Pitkät perinteet

Ensimmäinen kerran Espoo Ciné järjestettiin elokuussa 1990. Tuolloin viiden päivän mittaisella festivaalilla esitettiin 66 elokuvaa 18:sta eri maasta. Espoo Cinén päätarkoituksena on alusta saakka ollut uuden eurooppalaisen elokuvan esittäminen, ja ensimmäisenä festivaalivuotena tämä näkyi Itämeren maiden elokuvakatselmuksena. Tälle linjanvedolle tuntuikin olevan tilausta, sillä ensimmäisenä vuotenaan Espoo Ciné keräsi noin 8 500 katsojaa ja seuraavana vuonna yleisömäärä kohosi jo 12 000:een.

Lapsikatsojia vuodelta 1992Espoo Cinéssä on perinteisten elokuvanäytösten lisäksi totuttu näkemään myös säestettyjä mykkäelokuvanäytöksiä sekä ulkoilmaesitys Aurinkoterassilla. Nämä perinteet samoin kuin näytökset lasten ja nuorten elokuvista sekä kuluneen vuoden kotimaisten elokuvien parhaimmistosta ovat kaikki saaneet alkunsa jo ensimmäisten festivaalien aikaan 1990-luvun alussa. Samoin festivaalille koottu näyttely sekä yleisöseminaari ovat muodostuneet perinteeksi Espoo Cinén alkuaikoina, ja jopa kulttuurikeskuksen eteen pystytettävä festivaaliteltta tuli tutuksi jo 1990-luvun alussa.

Innovatiivisuus tuo vaihtelua

Espoo Cinélle on tyypillistä myös tietty kokeilevaisuus. Lähes joka vuosi ohjelmistoa on täydennetty jollakin uudella teemalla, joka on esillä valkokankaalla ja josta keskustellaan myös esimerkiksi yleisöseminaarissa.Richard Stanley 2004 Myös kutsuvieraat ja festivaalinäyttely on voitu valita teeman mukaisesti. Espoo Cinéssä on tähän tapaan nähty muun muassa Richard Stanleyn, Claude Millerin, Pilar Milón ja John Landisin miniretrospektiivit, teemasarjoja uudesta espanjalaisesta, englantilaisesta, ranskalaisesta ja italialaisesta elokuvasta sekä vuonna 2000 sarja kolmiulotteisia elokuvia.

Espoo Ciné kutsuu vuosittain festivaalille niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin elokuva-alan merkkihenkilöitä ohjaajista  näyttelijöihin, käsikirjoittajiin ja tuottajiin. Espoo Cinéssä ovatkin vierailleet muun muassa Monica Treut, Claude Miller, Jeff Celantano, Sandy Gendler, Michael Winterbottom, Morgan Spurlock ja Richard Stanley sekä monet kotimaiset tähdet.

Nykypäivän Espoo Ciné

Espoo Ciné liittyi Coordination of European Film Festivalsin jäseneksi 1996 ja European Fantastic Film Festivals Federationin jäseneksi 1997. Jälkimmäisen jäsenenä Espoo Ciné on jakanut vuodesta 1999 fantasiaelokuvien Méliès d’Argent -palkinnon festivaalin parhaalle fantasiaelokuvalle.

Méliès pystitVuonna 2006 Espoo Cinéllä oli kunnia järjestää Méliès-kilpasarjan finaali Méliès d’Or, jossa valittiin kaikista vuoden mittaan Méliès d’Argentin voittaneista paras fantasiaelokuva. Kilpailun tiimoilta Espoo Cinéssä vieraili kuutisenkymmentä kansainvälistä elokuvantekijä- tai asiantuntijavierasta.

Espoo Ciné on vakiinnuttanut asemansa merkittävimpien suomalaisten elokuvafestivaalien joukossa. Tätä nykyä festivaalilla esitetään keskimäärin 70 pitkää ja 20 lyhytelokuvaa, joitka saavat noin 23 000 katsojaa. Vuosittain festivaalilla vierailee myös noin 7 000 päiväkotilaista ja koululaista. Espoo Ciné houkuttelee paikalle lukuisia elokuva-alan ammattilaisia sekä noin 100 median edustajaa. Lisäksi Espoo Cinéen osallistuu joka vuosi noin 60 reipasta talkootyöntekijää, jotka festivaaliviikolla työskentelevät niin lipunmyyjinä, autonkuljettajina ja aulasomisteiden pystyttäjinä kuin asiakasneuvojina ja tekniikkaosaajinakin.

Historiakuva 1994
Espoo Cinén järjestäjiä vuodelta 1994

Harmaa-palkki

Harmaa-palkki

Kaueuden valta, Elegy

Kuukauden leffa toukokuussa


Tiistaina 19. toukokuuta Louhisalissa esitetään Isabel Coixetin KAUNEUDEN VALTA (Elegy). Pääosia tässä vavahduttavassa draamassa esittävät Ben Kingsley ja Penélope Cruz! Lue lisää täältä >>

Harmaa-palkki
Harmaa-palkki

YLEISOA

Espoo Cinén festari-blogi 2008


Ciné-blogi tarjoaa kokemuksia, tunnelmapaloja ja havaintoja kahden festivaalivieraan näkökulmasta koko tapahtuman ajan. Ciné-blogi luettavissa täällä>>

Sydesk SiteDesk