Oli ilo käydä kylässä

Ennen festivaalin alkua Espoo Ciné vei elokuvat espoolaisten koteihin! Ciné kylässä -kiertue järjestettiin tänä vuonna toista kertaa. Yhdessätoista näytöksessä ympäri Espoota nähtiin yhteensä 31 lyhytelokuvaa 29:ltä ohjaajalta.

Ciné kylässä -idea sai alkunsa, kun toiminnanjohtajamme Mia Vainikainen vieraili vuonna 2016 Puolassa animaatiofestivaalilla, jossa kaikki näytökset järjestettiin ihmisten kodeissa. Voisiko tämä toimia myös Suomessa? Kiertue sai jo viime vuonna tuulta alleen, mutta tänä vuonna suosio kasvoi entisestään - näytöksissä kävi yhteensä 164 katsojaa!

Ciné kylässä saattoi kahden viikon ajan elokuvien ystäviä yhteen ja tutustutti loistavaan kotimaiseen lyhytelokuvaan. Elokuvien äärelle kokoonnuttiin Tapiolassa, Puolarmaarissa, Mankissa, Tuomarilassa ja Suvikummussa. Lisäksi yksi näytöksistä oli erikoisnäytös Marimekon kangaspainolla.

Tiistaina 17.4. näytöstä vietettiin Puolarmaarissa siirtolapuutarhan kylätuvassa. Näytöksen teemana oli Nuoruus ja paikalla oli tekijävieraana ohjaaja Pia Andell, jonka elokuva Levyt ja elokuvat nähtiin osana leffapakettia. Elokuvat herättivät yleisössä paljon keskustelua ja Andellin johdolla edettiin kysymyksestä mikä on director's cut yleiseen elokuvantekokeskusteluun.

Tapiolassa noustiin kattojen ylle, kun perjantain 20.4. näytös järjestettiin Taskumattitalojen ylimmässä kerroksessa. Upeissa maisemissa nähtiin viiden elokuvan verran absurdeja tarinoita.

Yhden näytöksen verran poikettiin Helsingin puolelle, kun Marimekon kangaspainolla Herttoniemessä järjestettiin erikoisnäytös. Tekijävieraiksi saapuivat ohjaajat Marjo Viitala sekä Reetta Neittaanmäki ja Erika Weiste. Viitalan elokuva Varma merkki ja Neittaanmäen ja Weisten elokuva Muistikuvia kuuluivat illan leffapakettiin, jonka teemana oli Naisohjaajat.  

Ciné kylässä -kiertueen päätti näytös Suvikummussa. Olohuoneessa herkuteltiin popcornilla ja suklaasuukoilla ja illan elokuvien teemana oli Perhe ja ihmissuhteet. Paikalla oli myös kiertueen ahkerin kyläilijä, joka kävi kaikkiaan kahdeksassa näytöksessä! Hänen suosikkejaan olivat Aalto-yliopiston opiskelijoiden elokuvat, joita nähtiin aiemmin viikolla Tapiolassa neljän kappaleen verran. 

KIITOS näytöskodeille, elokuvien tekijöille ja tekijävieraille, yhteistyökumppaneille sekä erityisesti katsojille! OLI ILO KÄYDÄ KYLÄSSÄ!

Teksti: Laura Rantalainen
Kuvat: Tanja Ryhänen