Junior Ciné pureutuu ennakkoluulottomasti haastaviin aiheisiin iloa ja naurua unohtamatta

Lasten ja nuorten ohjelmaa monipuolisesti esittelevä Junior Ciné (4.–9.5.2018) tuo yhteen opettajat, kasvattajat, elokuvantekijät ja tietysti lapset ja nuoret. Elokuvanäytösten lisäksi luvassa on kriittistä medialukutaitoa peräänkuuluttava koulutustilaisuus, sukupuolirooleihin ja tasa-arvoon pureutuva työpaja sekä seminaari, jossa kysytään, kuka saa äänensä kuuluviin elokuvissa. 

Avajaiset Kino Tapiolassa 4.5. klo 12.30

Junior Ciné saa tänä vuonna omat avajaiset Kino Tapiolaan. Avajaiselokuvana nähdään saksalais-suomalainen lastenelokuva Matti ja Sami – Universumin kolme suurinta virhettä. Elokuvan aikuisrooleissa nähdään suomalaisnäyttelijät Tommi Korpela ja Eero Milonoff.

HUOM! Avajaisnäytös 4.5. klo 12.30 Kino Tapiolassa ainoastaan kutsuvieraille, kaikille avoin yleisönäytös Perhepäivässä lauantaina 5.5. Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa klo 13.

 

Perhepäivä 5.5.

Koko perheelle suunnattua Perhepäivää vietetään lauantaina 5.5. Espoon kulttuurikeskuksessa klo 10–15. Luvassa on konehuonevierailuja, työpajoja ja tietysti elokuvanäytöksiä kaikenikäisille. Päivän leffatähtiä ovat esimerkiksi Maija Mehiläinen, Silkkitien lapset, virolaisanimaatiotähti Mirjami ja hänen pieni kanansa. Elokuvien lomassa pääsee beatboxaamaan ja istahtamaan lukupiiriin.

Perhepäivä Espoon kulttuurikeskuksessa lauantaina 5.5. klo 10–15.

 

Seminaari, koulutus ja työpaja

Opettajille ja muille kasvattajille suunnattu Junior Cinén seminaari pureutuu tänä vuonna elokuvien esittämiin tarinoihin. Alan asiantuntijoiden johdolla pohditaan, keiden tarinoita elokuvat kertovat ja ketkä saavat äänensä kuuluviin elokuvissa. Aihetta lähestytään viime vuosien kotimaisten lasten- ja nuortenelokuvien kautta, mediakasvatuksen näkökulmasta tarkasteltuna. Keskustelua vetää toimittaja ja kirjailija Pirjo Houni.

Junior Cinén seminaari Kino Tapiolassa tiistaina 8.5. klo 13.30–17.

 

Yhteistyössä Oulun Valveen elokuvakoulun ja Koulujen elokuvaviikko -hankkeen kanssa järjestettävässä koulutuksessa esitellään erilaisia harjoituksia, joissa tutustutaan äänen ja musiikin vaikutukseen kerronnassa sekä muihin elokuvakerronnan tehokeinoihin. Opettajille ja muille kasvattajille suunnattu koulutus antaa valmiuksia elokuvatekstien kriittiseen analyysiin sekä lisätietoa elokuvan kielestä ja tekniikoista. Kouluttajana toimii Tommi Nevala Valveen elokuvakoulusta.

Oivaltava elokuva -koulutus Espoon kulttuurikeskuksessa keskiviikkona 9.5. klo 10–15.

 

Kelaamon Meet & Greet -tapahtumassa yläkoulu- ja lukioikäiset pääsevät esittämään kiperiä kysymyksiä Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset -elokuvan tekijöille. Keskiviikkona 9.5. järjestetään työpaja liittyen Inka Achtén sukupuolirooleja ja tasa-arvoa käsittelevään dokumenttielokuvaan Miehen malli.

Kelaamon Meet & Greet, Louhisali 9.5. klo 15–16. Miehen malli -työpaja Kino Tapiola 9.5. klo 12.45–14.30.

 

Monipuolinen elokuvaohjelmisto

Festivaalin ohjelmistossa nähdään monipuolinen valikoima ajatuksia ja tunteita herättäviä elokuvia lyhytanimaatioista täyspitkiin seikkailuihin sekä haastaviinkin aiheisiin pureutuviin dokumenttielokuviin. Silkkitien lapset on lyhytdokumenttisarja, joka tutustuttaa Silkkitien varrella asuviin lapsiin ja nuoriin, heidän arkeensa ja unelmiinsa. Oulun lasten- ja nuortenelokuvafestivaalien viime vuoden voittaja, Kielletyt kirjaimet on historiallinen elokuva, joka vie jännittävälle seikkailulle keskiaikaan.

 

Ohjelmistossa nähdään myös kolme sykähdyttävää pohjoismaista elokuvaa. Tanskalaiselokuva Minä olen William on voimauttava kasvukertomus 11-vuotiaasta Williamista, joka vaikeuksien kautta kääntää haastavan elämäntilanteensa voitoksi. Elokuvassa yhdistyvät pohjoismaisen lastenelokuvan parhaat puolet, kun vakavia teemoja käsitellään hauskalla tavalla pilke silmäkulmassa. Valtapeli on ruotsalaiselokuva pihapiirin jengisodasta alkavasta valtapelistä, joka kasvaa yllättäviin mittoihin. Elokuva antaa ajattelemisen aihetta hyvän ja pahan olemuksesta ja toimii mainiona keskustelunavauksena maailmanpolitiikan polttaviin kysymyksiin. Pohjoismaiset elokuvat kruunaa Ingmar Bergmanin syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi yläkouluikäisille esitettävä upea ja monitasoinen Smultronstället.

 

Junior Ciné 4.–9.5.

Tarkemmat elokuvaesittelyt, näytösajat ja -liput sekä muut lisätiedot: www.juniorcine.fi