Ideasta Junior Cinéksi

”Parasta on nähdä sali täynnä innostuneita nuoria eläytymässä elokuvaesitykseen”, toteaa Junior Cinén koordinaattori Maria Lehtonen. Yhdessä Espoo Cinén toiminnanjohtaja Mia Vainikaisen kanssa hän toteutti haaveet lasten ja nuorten elokuvafestivaalista. 

”On hienoa tarjota päiväkoti- ja kouluikäisille tavallisesta elokuvatarjonnasta poikkeavaa katsottavaa – elokuvia, joita ei näytetä muualla kuin meillä.” 

Junior Cinén lähtölaskenta alkoi vuonna 2014, kun aiemmin festivaaliassistenttina työskennellyt Maria siirtyi vastaamaan tapahtuman lasten ja nuorten ohjelmistosta.

”Näin valtavasti mahdollisuuksia erilaiseen oheisohjelmaan media- ja elokuvakasvatusta silmällä pitäen. Ideoin erilaisia työpajoja sekä opettajille suunnattua koulutusta. Sitten heräsi ajatus lasten ja nuorten ohjelman omasta kokonaisuudesta. Siitä syntyi Junior Ciné.” 

Nyt Maria viettää työpäivänsä hoitaen tapahtuman tiedotusta ja viestintää, suunnitellen työpajoja yhdessä järjestäjien kanssa ja vastaten asiakaspalvelu- ja järjestelytöistä festivaalin aikana. 

”Yksi innostavimmista töistä on toteuttaa mediakasvatusseminaaria. Tapahtuman jälkeen onkin mahtavaa kuulla elokuvien ja oheistapahtumien puhuttaneen koulussa ja tehneen vaikutuksen oppilaiden lisäksi myös opettajiin. Meillä on osamme mediakasvatustyön edistämisessä, oli kyse sitten seminaarista tai työpajoista.” 

Junior Ciné on löytänyt nopeasti paikkansa osana Espoo Cinéä. Sillä on tilaa kehittyä ja kasvaa entisestään. 

”Olisi hienoa viedä Junior Cinéä kohti kansainvälisempää tapahtumaa, joka houkuttelisi kävijöitä myös ulkomailta. Kun pohjatyö on tehty hyvin, kaikki on mahdollista!”

Teksti: Karoliina Stauffer-Turkia
Kuva: Tanja Ryhänen