Polte + Just One Kiss

Suomi 2018
Ei puhetta
75 min
Sallittu kaikenikäisille
Ohjaus: Sami van Ingen
Tuotanto: Polte: Mika Taanila, Jussi Eerola / Testifilmi + Just One Kiss: Sami van Ingen
Kopion lähde: AV-Arkki

Suomalaisen kokeellisen elokuvan mestarin Sami van Ingenin uusin teos Polte on yksi viime aikojen kauneimmista elokuvista! Sen pohjana on Teuvo Tulion kadonneeksi uskottu elokuva Nuorena nukkunut (1937), josta kaikkien suureksi yllätykseksi muutama vuosi sitten löytyi yksi nitraattirulla Pariisin elokuva-arkiston kokoelmista. Tämän osittain tuhoutuneen materiaalin pohjalta Ingen on tehnyt lumoavan kauniin ”haljenneen melodraaman”, jonka pääosassa ovat Regina Linnanheimon kasvot. Poltteen musiikin on säveltänyt Henri Lindström.

Toinen näytöksen elokuva Ingenin Just One Kiss – The Fall of Ned Kelly (2010/2018) on Poltteen sisarelokuva siinä suhteessa, että myös sen taustalla on kadonnut elokuva-aarre. Nyt lähtökohdaksi on otettu maailman ensimmäinen pitkä näytelmäelokuva, Charles Taitin ohjaama The Story of the Kelly Gang (1906). Tätä kadonnutta klassikkoa lähestytään toisesta näkökulmasta: Ingen on tehnyt uudelleentulkinnan elokuvan tarinasta käyttäen materiaalinaan elokuvasta säilynyttä lyhyttä pätkää sekä muita tarkoituksia varten kuvattuja filmejä. Ja kuten Taitin veljesten esityksissä aikoinaan, myös Ingenin elokuva on todella elävä. Se nimittäin muuttuu joka esityksessä, kun elokuvaan lisätään jokaiseen uuteen esitykseen aina uusi kohtaus!

Just One Kiss esitetään 35 mm filmiltä ja live-musiikin kanssa: Kino Soi! eli Hanna Hohti (alttoviulu), Markus Hohti (sello) ja Sami Klemola (elektroniikka) saapuvat paikalle loihtimaan elokuvalle ennenkuulumattoman äänimaailman!

Mickael Suominen

Huomaathan, että tähän näytökseen ei voi lunastaa lippuja sarjakortilla