Pohjoismaiset lyhärit

Ruotsi, Norja, Islanti, Portugali 2017
Ruotsin-, norjan- ja islanninkielinen, tekstitys englanniksi
90 min
Sallittu yli 12-vuotiaille
Ohjaus:

Pohjoismaisten lyhärien näytökseen on valittu Pohjolan mielenkiintoisimmat uudet lyhytelokuvat. Näytöksessä esitetään seuraavat elokuvat: 

Amanda Kernell, I Will Always Love You Conny (I Will Always Love You Kingen)
Saamelaisverellä (Sameblod, 2016) läpimurtonsa tehneen Amande Kernellin I Will Always Love You Conny on täydellinen esimerkki timantiksi tiivistetystä lyhytelokuvasta. Parikymppinen Conny vaeltelee pitkin pientä pohjoisruotsalaista kylää. Koko kyläyhteisö tuntuu kääntäneen hänelle selkänsä sen jälkeen, kun hän on paniikissa jättänyt synnyttävän tyttöystävänsä sairaalan etuovelle. Pohjoismaisen nuoren miehen kasvu-odysseiaa on harvoin tulkittu näin vangitsevasti. 
Ruotsi, Tanska 2017
Ruotsinkielinen, tekstitys englanniksi
31 min
IMDb

Tinna Hrafnsdóttir, Munda 
Eläkeikäinen naispastori Munda viettää askeettista ja yksinäistä elämää, jota saarnojen välissä rytmittävät mikroateriat ja tietokoneella oleilu. Eräänä päivänä hän joutuu kohtaamaan menneisyyden pelkonsa ja ikävänsä.
Islanti 2017
Islanninkielinen, tekstitys englanniksi
18 min
IMDb

Niki Lindroth von Bahr, The Burden (Min börda)
Neljästä episodista rakentuvassa stop motion-animaatiossa eläinhahmot esittävät musikaalinumeroita laulaen ja tanssien. Dystooppisella pohjavireellä ladatussa lyhytelokuvassa tunnelmat vaihtelevat hilpeästä steppailusta painajaismaiseen angstiin. Animaatiotaiteilija Niki Lindroth von Bahrin The Burden on ollut todellinen festivaalihitti kansainvälisesti merkittävimmillä elokuvafestivaaleilla. Palkintoja on kertynyt niin Torontosta, Annecysta kuin Clermont-Ferrandistakin. Alkuvuodesta 2018 elokuva palkittiin Ruotsin Oscarilla, Guldbaggella, vuoden parhaana lyhytelokuvana.
Ruotsi 2017
Ruotsinkielinen, tekstitys englanniksi
13 min
IMDb

Lia Hietala, My Gay Sister (Min homosyster)
Kymmenvuotiaan Cleon ajatukset täyttyvät ihmissuhdekysymyksistä. Nuoren tytön mieltä kaihertaa se, että mistä tietää onko rakastunut? Mistä taas sen, että pitääkö tytöistä vai pojista? Matkalla Norjan vuonoille Cleo käy tunteitaan läpi siskonsa Gabbin ja tämän tyttöystävän Majkenin kanssa. Berliinin elokuvajuhlilla parhaan lyhytelokuvan Teddy-palkinnon napannut pienimuotoinen draama kuvaa naiseksi kasvamista ja luottamussuhteen kehittymistä luontevalla herkkyydellä.
Ruotsi, Norja 2017
Ruotsinkielinen, tekstitys englanniksi
15 min
IMDb

Kristin Ulseth, Odd is an Egg (Odd Er Et Egg)
Muiden lasten rajuja leikkejä seuratessaan, nuori ja arka Odd tuntee olonsa tukalaksi ja särkyväksi. Tilanteen muuttaa mehiläisen tavoin liitelevä vallaton Gunn, joka rohkaisee Oddia voittamaan pelkonsa. Laajalti maailman merkittävimmillä elokuvafestivaaleilla (mm. Berlinale, Tribeca) esitetty ja palkittu koko perheen animaatio huokuu sydäntäsärkevää charmia toiveikkaana ensirakkauden kuvauksena. Sen koskettava tarina on hienovaraisesti kerrottu ja valloittavalla tavalla animaatiotaiteen keinoja hyödyntävä.
Norja, Portugali 2016
Norjankielinen, tekstitys englanniksi
12 min
IMDb

Otto Suuronen