Logo 2017 ESPOO CINÉ
INTERNATIONAL
FILM FESTIVAL
Junior Ciné
LAPUALAISMORSIAN A
LAPUALAISMORSIAN B
LAPUALAISMORSIAN C
Mikko Niskanen

Lapualaismorsian

Suomi 1967
Suomenkielinen, ei tekstitystä
89 min
Sallittu yli 12-vuotiaille

Suomen tarina elokuvan kertomana -sarja

Mahtavan vastakaiun saaneen Käpy selän alla -elokuvan (1966) jälkeen Mikko Niskanen jatkoi urbaanien kaupunkilaisnuorten kuvaamista sukupolvielokuvassa Lapualaismorsian. Katkelmallisen, godardimaisen kerronnan voimalla etenevä Lapualaismorsian on puolidokumentaarinen rakkauselokuva, joka samalla läpileikkaa vuoden 1966 eduskuntavaaleja ja Arvo Salon Lapualaisoopperan kulttuuriradikalismia.

Niskanen kuvaa rohkean uteliaasti nuorison aktivoitumista ja yhteiskunnallisia ristiriitoja ja vie kameransa keskelle poliittisesti kuohuvaa Ylioppilasteatteria. Yhdeksi elokuvan keskeiseksi teemaksi nousee myös äitiys ja maapallon tulevaisuus lasten kautta. Maailmankatsomus tiivistyy Kristiina Halkolan komeasti tulkitsemassa kappaleessa Aikuiset ja lapset.
Otto Suuronen

Kulttuurikeskuksen Amfi-alueella klo 14.15 lauletaan yhdessä Chydeniuksen lauluja Kirjaston instrumentaalibändi Helmetin enkeleiden kanssa. Jos sää on huono, tuokio tapahtuu Tapiolan kirjastossa.
Käpy & Lapualaismorsian DIRECTOR

Ohjaus: Mikko Niskanen

Mikko Niskanen (1929-90) oli arvostettu suomalainen elokuva- ja televisio-ohjaaja, näyttelijä ja professori. Maaseudun ja nuorison kuvaajana maineikkaimmat saavutuksensa kerännyt ohjaaja voitti urallaan peräti kuusi parhaan ohjaajan Jussi-palkintoa.
Käsikirjoitus: Marja-Leena Mikkola, Mikko Niskanen, Jörn Donner, Arvo Salo, Kari Franck, Seppo Aaltonen & Markku Lahtela
Näyttelijät: Kristiina Halkola, Kirsti Wallasvaara, Aulikki Oksanen, Pekka Laiho, Pekka Autiovuori, Jukka Sipilä, Heikki Kinnunen, Vesa-Matti Loiri, Ylioppilasteatterin ja Lapualaisoopperan työryhmän jäsenet
Tuotanto: Arno Carlstedt / FJ-Filmi & Jörn Donner Productions
Kopio: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
 
IMDb

Näytökset