Logo 2017 ESPOO CINÉ
INTERNATIONAL
FILM FESTIVAL
Junior Ciné
Ec17-blogi
Huumaavan upea ylistys luonnolle ja rakkaudelle

Huumaavan upea ylistys luonnolle ja rakkaudelle


Espoo Cinén päävieras Michael Dudok de Wit vierailee festivaalilla Oscar-ehdokkaanakin olleen elokuvansa The Red Turtle kanssa. Lyhytanimaatiostaan Isä ja tytär (2000) Oscarin voittanut ohjaaja on kiinnostunut suomalaisten elokuvakäyttäytymisestä ja yrittää muistella näkemiään suomalaiselokuvia.

”Olen nähnyt Aki Kaurismäen teoksen Mies vailla menneisyyttä, siitä pidin kovasti. Muuten olen nähnyt valitettavan vähän suomalaisia elokuvia”, Dudok de Wit pahoittelee.

Hän pyytää esittelemään muutaman klassisen suomalaisen elokuvan. Festivaalin ohjelmistossa oleva Käpy selän alla (1966) saa aikaan lempeän hymähdyksen, mutta Erik Blombergin Valkoinen peura (1952) saa miehen silmät syttymään.

”Metamorfoosi kiehtoo minua, se näkyy myös The Red Turtlessa”, Dudok de Wit toteaa.

”Tässä elokuvassa on myös mystiikkaa ja shamanismia, tahdon ehdottomasti nähdä tämän”, hän sanoo ja kirjoittaa elokuvan nimen kauniilla käsialalla pieneen muistivihkoonsa.

The Red Turtle on tehty mielikuvituksellisista, tunteellisista ja ylistetyistä elokuvistaan tunnetulla Ghiblin elokuvastudiolla. Dudok de Wit on ensimmäinen studion ulkopuolinen animaatio-ohjaaja.

Kuinka päädyit työskentelemään heidän kanssaan?
”Sain heiltä kirjeen vuoden 2006 lopulla. Epäuskoisena luin kirjettä, jossa minulta kysyttiin, haluaisinko työskennellä heidän kanssaan. Se oli ällistyttävää ja aluksi epäilinkin ymmärtäneeni viestin väärin. Niinpä vastasin heille, että ymmärsin kysymyksenne näin ja mikäli olen ymmärtänyt oikein, on vastaukseni tietysti kyllä”, Dudok de Wit naurahtaa.
”Kielimuurin vuoksi päätimme, että The Red Turtle tehtäisiin Ranskassa. En siis työskennellyt Japanissa, vaan muutin tuotannon ajaksi Ranskaan.”

Yhteistyön tuloksena syntynyt The Red Turtle on taidokas ja huumaavan kaunis ylistys luonnolle, perheelle ja rakkaudelle.
Saija Holm

The Red Turtle Tapiolasalissa sunnuntaina 7.5. klo 13. Näytöksen jälkeen Dudok de Wit kertoo työskentelystään ja elokuvan tekoprosessista The Making of The Red Turtle -luennolla Espoon kulttuurikeskuksen Olohuoneessa.

10 viimeisintä