ESPOO CINÉ
INTERNATIONAL
FILM FESTIVAL
FI / EN
Peter von Bagh
Peter von Bagh
Peter von Bagh
Tapio Piirainen

Peter von Bagh

Suomi 2016
Suomen-, Italian-, espanjan- ja englanninkielinen, englanninkielinen tekstitys
72 min
Sallittu kaikenikäisille


Tapio Piiraisen dokumenttielokuva Peter von Bagh seuraa elämää suuremman elokuvan rakastajan elämää vuosina 2008-14 valottaen myös "Petterin" lapsuutta ja nuoruutta Oulussa sekä elokuvahulluuden kukintaa 1960-luvun Helsingissä. Runsaan haastatteluaineiston ja arkistokuvituksen lisäksi seurantadokumentti kulkee von Baghin jalanjäljissä niin Sodankylän elokuvajuhlille, Helsingin kirjamessuille, Sotkamon kesämökille kuin Buenos Airesin ja Bolognan elokuvafestivaaleille. Peter von Baghin lakoninen huumori kuplii miehen viiltävissä lausahduksissa elokuvan asemasta ja (kulttuuri)sivistyksen heikkenevästä tilasta. Ikonisen cinefiilin siviilielämään kurkotetaan viisailla ajatuksilla isovanhemmuudesta. Emotionaalinen kokonaisuus on oodi elämälle ja elokuvalle.
Otto Suuronen

Elokuvan ohjaaja Tapio Piirainen, kuvaaja Arto Kaivanto ja leikkaaja Jorma Höri.


Peter von Bagh

Ohjaus: Tapio Piirainen

Tapio Piirainen (s. 1954) on pitkän linjan televisioammattilainen, joka on työskennellyt Yleisradion hoviohjaajana ja käsikirjoittajana miltei kolmen vuosikymmenen ajan. Piiraisen uran muistettavimpia ohjaustöitä ovat kulttimaineessa olevat tv-elokuvat Siivoton juttu (1997) ja Poliisin poika (1998) sekä Harri Nykäsen rikoskirjojen pohjalta syntynyt televisiosarja Raid (2000), joka toi Piiraiselle sekä parhaan ohjauksen että käsikirjoituksen Venla-palkinnot. Tv-sarjan jatkoksi syntyi vielä uran toistaiseksi ainoa teatterielokuva Raid (2003).

Esiintyjät: Peter von Bagh, Simo Näyhä, Lasse Naukkarinen, Pekka Lähteenkorva, Aki Kaurismäki, Gian Luca Farinelli, Marcella Cassinelli
Tuotanto: Liselott Forsman / Prontosaurus, Yle
Kopio: Yle


IMDb

Näytökset