ESPOO CINÉ
INTERNATIONAL
FILM FESTIVAL
FI / EN
Kommuuni
Kommuuni
Kommuuni
Thomas Vinterberg

Kommuuni
(Kollektivet)

Tanska, Ruotsi, Alankomaat 2016

Tanskankielinen, suomen- & ruotsinkielinen tekstitys

111 min

Sallittu yli 12-vuotiaille


Eletään 1970-luvun Kööpenhaminassa. Erik (Ulrich Thomsen) opettaa yliopistossa ja hänen vaimonsa Anna (Trine Dyrholm) työskentelee uutisankkurina. Kun Erik perii jättimäisen talon
loistavalta sijainnilta, päättää pariskunta paeta keski-ikäisille tyypillistä keskiluokkaistumista pistämällä pystyyn unelmiensa kommuunin. He haluavat avata ovet inspiroiville ihmisille, yhteisölliselle päätöksenteolle ja säkenöiville öisille keskusteluille, jotka saavat jatkua aina pitkälle aamuun. Realismi ottaa kuitenkin mittaa idealismista, kun kiemuraiset parisuhdekuviot alkavat mutkistaa Annan ja Erikin omaa liittoa.
Valoisa ja huumorintäyteinen, mutta paikoin myös viiltävän surullinen Kommuuni on paitsi nostalgiatrippi 1970-luvulle, ennen kaikkea oivaltava katsaus siihen, miten yksilö toimii yhteisössä. Vinterbergille aihevalinta ei suinkaan ollut sattumaa, sillä hänen oma lapsuudenperheensä eli kommuunissa ohjaajan poikavuosina.
Jenni Ukkonen


Kommuuni

Ohjaus: Thomas Vinterberg

Thomas Vinterberg (s. 1969) on tanskalainen elokuvaohjaaja, joka oli perustamassa Dogma 95 -suuntausta. Hänen tunnetuimpia tanskalaistuotantona syntyneitä elokuviaan ovat Juhlat (1998), Submarino (2010) ja Jahti (2012). Viime vuonna Espoo Cinén ohjelmistossa nähtiin Vinterbergin ohjaama brittiproduktio Kaukana maailman menosta (2015). Hänen uusin elokuvansa Kommuuni (2016) sai maanilman ensi-iltansa Berliinin elokuvajuhlien kilpasarjassa viime helmikuussa.

Käsikirjoitus: Thomas Vinterberg & Tobias Lindholm
Näyttelijät: Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, Helene Reingaard Neumann, Martha Sofie Wallstrøm Hansen, Lars Ranthe
Tuotanto: Sisse Graum Jørgensen, Morten Kaufmann / Zentropa Entertainments19
Levitys: Atlantic Film


IMDb

Näytökset