ESPOO CINÉ
INTERNATIONAL
FILM FESTIVAL
FI / EN
First the Last
First the Last
First The Last
Bouli Lanners

The First, the Last
(Les premiers, les derniers)

Ranska, Belgia 2016
Ranskankielinen, englanninkielinen tekstitys
98 min

Belgialaisen Bouli Lannersin uutuus on upeasti kuvattu rujon arkinen road-movie. Rikollispomon varastettu kännykkä yhdistää tien päällä olevia ihmisiä, kun Albert Dupontelin ja Lannersin itsensä näyttelemät setämiesikäiset palkkionmetsästäjät lähtevät jäljittämään puhelinta ja päätyvät lopulta jumalan hylkäämään belgialaiseen pikkukylään. Tunnelmoivassa ja harkitun harvaa dialogia tarjoavassa draamakomediassa kohtaavat paikalliset punaniskat, hylätyltä asemalta löytyvä ruumis, omituinen kulkuripariskunta sekä kylän raitilla haahuileva Jeesus.
Timo Kuismin


First The Last

Ohjaus: Bouli Lanners

Bouli Lanners (s. 1965) tunnetaan ennen kaikkea näyttelijänä, yli seitsemässä kymmenessä elokuvassa esiintynyt mies on nähty mm. Audiardin elokuvassa Luihin ja ytimiin ja Jeunet'n Pitkissä kihlajaisissa. Viidentoista vuoden komean näyttelijäuran tehtyään Lanners alkoi myös ohjata. Esikoispitkä Ultranova (2004) sai ensi-iltansa Berlinalen tärkeässä Panorama-sarjassa ja esitettiin myös Espoo Cinéssä, kuten myös Lannersin edellinen ohjaus The Giants (2011).

Käsikirjoitus: Bouli Lanners
Näyttelijät: Albert Dupontel, Bouli Lanners, Suzanne Clément, Michael Lonsdale, David Murgia, Aurore Broutin, Philippe Rebbot, Serge Riaboukine, Lionel Abelanski, Virgile Bramly, Max von Sydow
Tuotanto: Jacques-Henri Bronckart, Olivier Bronckart, Catherine Bozorgan / Versus production, ADCB Films
Myynti: Wild Bunch


IMDb

Näytökset