ESPOO CINÉ
INTERNATIONAL
FILM FESTIVAL
FI / EN
Chevalier
Chevalier
Chevalier
Athina Rachel Tsangari

Chevalier

Kreikka 2015
Kreikankielinen, englanninkielinen tekstitys
105 min
Sallittu yli 7-vuotiaille


Taloudellisen kriisin kourissa sinnittelevästä Kreikasta on jo vuosien ajan tullut erinomaisia elokuvia, joita on yritetty niputtaa yhteen termillä "Kreikan outo aalto". Eräs aallon keskeisiä tekijöitä on tuottajana ja ohjaajana kunnostautunut Athina Tsangari, jonka uusi pokerinaamainen komedia Chevalier sopii hyvin tähän luonnehdintaan. Egeanmerellä seilaavalla luksusjahdilla kuusi keski- ikäistä miestä selvittää kuka on kuka, konkreettisesti ja monin eri tavoin. Aluksi miehet tuntuvat olevan vain porukalla pitämässä hauskaa, mutta pian turhamaisuus nousee pintaan ja herää kysymys siitä kuka on kaikkein paras, todellinen ritari, chevalier.
Tsangari ei tyrkytä tulkintoja, vaan jättää tilaa katsoa elokuvaa eri tavoin. Onko se kuvaus perimaskuliinisesta kilpailuvietistä vai analyysi kreikkalaisen yhteiskunnan romahtamisen syistä? Tai ehkä sittenkin harmiton komedia keski-ikäisestä ja -luokkaisesta turhamaisuudesta? Chevalier kuitenkin onnistuu herättämään epämiellyttävän tuttuuden tunteen, kun miehistä kohellusta pääseekin seuraamaan sivustakatsojan roolissa. Chevalier on yksi vuoden festivaalihittejä ja se palkittiin mm. Lontoon festivaalin parhaana elokuvana.
Mickael Suominen


Chevalier

Ohjaus: Athina Rachel Tsangari

Athina Rachel Tsangari (s. 1966) on uuden kreikkalaisen elokuvan juhlituimpia tekijöitä. Kansainvälisen läpimurtonsa hän teki Yorgos Lanthimoksen ohjaaman, mm. Cannesissa palkitun elokuvan Dogtooth (2007) tuottajana, jota seurasi Venetsiassa palkittu ja sittemmin festivaalihitiksi noussut oma ohjaus Attenberg (2010, EC:ssä 2011) ja heti seuraavan vuonna hän tuotti jälleen Lanthimoksen ohjaaman elokuvan Alps (2011, EC:ssä 2012). Tsangari toimi myös Richard Linklaterin elokuvan Rakkautta ennen keskiyötä (2013) kreikkalaisena osatuottajana. Chevalier
on Tsangarin kolmas oma ohjaus.


Käsikirjoitus: Efthimis Filippou & Athina Rachel Tsangari
Näyttelijät: Yorgos Kendros, Panos Koronis, Vangelis Mourikis, Makis Papadimitriou, Yorgos
Pirpassopoulos, Sakis Rouvas
Tuotanto: Maria Hatzakou & Athina Rachel Tsangari / Faliro House & Haos Film production
Myynti: The Match Factory


IMDb

Näytökset

WHS Teatteri Unionin näytökseen ei voi ostaa lippuja sarjakortilla.