Logo 2017 ESPOO CINÉ
INTERNATIONAL
FILM FESTIVAL
FI / EN
Pääkuva

Seminaarit & Keskustelut

Espoo Ciné järjestää myös seminaareja kaeskutelutilaisuuksia mediakasvatuksesta kiinnostuneille. Tänä vuonna järjestetään tiistaina (23.8.) Mediakasvatusseminaari ja Purkupaja sekä keskiviikkona (24.8.) Elokuvakasvatusverkoston tapaaminen. Tarkempaa tietoa tapahtumista löytyy tältä sivulta.


Tilaisuuksiin on vapaa pääsy, mutta niihin pitää ilmoittautua etukäteen sähköpostitse osoitteeseen maria.lehtonen(at)espoocine.fi.MEDIAKASVATUSSEMINAARI

Espoo Cinén seminaari pureutuu tänä vuonna laajemmin mediakasvatuksen kenttään. Keskiössä on tuttuun tapaan elokuva mutta aihetta lähestytään niin mediataiteen kuin pelikasvatuksen näkökulmasta. Esittelyssä myös Cinén oma eurooppalaisten lasten- ja nuortenelokuvien levityshanke Wrap! Tule mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Seminaari järjestetään tiistaina 23.8. klo 14.00-16.45 Kino Tapiolassa.
Teatterin aulassa on kirjamyyntiä Nuorisotutkimusverkoston toimesta, tarjolla on myös muuta mukaan otettavaa mediakasvatusmateriaalia.

Aikataulu

klo 14.00: Seminaarin aloitus
klo 14.10: Roi Ruuskanen (AV-Arkki): "Mediataide kasvattaa”
klo 14.40: Tommi Tossavainen (MEKU): "Tarinankerronta digitaalisissa peleissä”

Tauko (15-20 min)
Paikan päällä virvoikkeita tarjoaa Ihana-Kahvila.

klo 15.40: Arttu Haglund (Amazement): "Kaikki kuvaa EDU -elokuvakasvatuksen vallankumous"
klo 16.10: Mia Vainikainen & Marjo Kovanen (Espoon Elokuvajuhlat & Koulukino): "Espoo Cinén elokuvalevityshanke Wrap!"

Vapaa keskustelu

klo 16.45: Seminaarin päätös

Puhujat

Roi Ruuskanen (AV-arkki): Mediataide kasvattaa
Miten mediataide kasvattaa? Mitä kansainvälisesti tunnetuin suomalaisen nykytaiteen muoto pitääkään sisällään ja miten se liittyy oppimiseen? Suomalaisen mediataiteen levityskeskus AV-Arkin Mediataide kasvattaa! -verkkosivusto antaa välineitä ja tukea arjen media- ja taidekasvatustyöhön.

Tommi Tossavainen (MEKU): Tarinankerronta digitaalisissa peleissä
Digitaalisten pelien yli 50-vuotisen historian aikana pelit ovat kehittyneet valtavasti niin graafisesti kuin peleillä välitettyjen tarinoidenkin osalta. Pelit pystyvät välittämään laajan kirjon tunteita, ajatuksia ja kokemuksia ja pelien interaktiivinen luonne antaa mahdollisuuden kokeilulle ja vaihtoehtoisille tarinoille. Esityksessä tutustutaan pelien mahdollisuuksiin tarinankerronnalle kiinnostavien esimerkkien kautta.

Arttu Haglund (Amazement): Kaikki kuvaa EDU - elokuvakasvatuksen vallankumous
Tuotantoyhtiö Amazementin Kaikki kuvaa -sivusto on opettanut vuodesta 2013 elokuvantekoa lapsille ja nuorille hauskasti ja helposti. Nyt on opettajien vuoro! Elokuussa verkossa aukeaa kattava opettajainkoulutussivusto Kaikki kuvaa EDU. Ainutlaatuinen, ilmainen verkkokoulutus avaa mahdollisuudet käyttää video- ja kännykkäkameroita monipuolisina oppimisen työvälineinä peruskoulun kaikilla oppitunneilla, uutta opetussuunnitelmaa unohtamatta.


Mia Vainikainen & Marjo Kovanen (Espoon elokuvajuhlat & Koulukino): Espoo Cinén elokuvalevityshanke Wrap!
Espoo Cinén toiminnanjohtaja Mia Vainikainen kertoo festivaalin omasta Wrap!-levityshankkeesta, joka tuo eurooppalaisia lasten- ja nuortenelokuvia koulujen saataville. Koulukinon tuottaja Marjo Kovanen esittelee hankkeen elokuviin liittyviä elokuvakasvatuksen oppimateriaaleja.

Ihmefilmin purkupaja

Tiistaina 23.8. klo 11.00 esitetään Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa yhteistyössä IhmeFilmin kanssa Marjane Satrapin palkittu animaatioelokuva Persepolis (Ranska 2007). Esityksen päätteeksi järjestetään Olohuoneessa kiinnostuneille elokuvan purkupaja, jossa keskustellaan elokuvan herättämistä ajatuksista ja tarjotaan konkreettisia välineitä elokuvien käsittelemiseen esim. koulussa.

IhmeFilmistä ja purkupajasta

IhmeFilmi tuo klassikkoelokuvat nuorten ulottuville ja tarjoaa helposti lähestyttäviä toimintatapoja elokuvankäsittelyyn. IhmeFilmin ideana on törmäyttää nuoret elokuvien kanssa. Elokuvia ei siis selitetä tyhjiin etukäteen, vaan annetaan nuoren kohdata teos itsenäisesti. Usein kuitenkin kannattaa antaa mahdollisuus purkaa katsomiskokemus jälkikäteen. Keskustelut voi toteuttaa opettajajohtoisesti, pienryhmissä tai vaikka netissä.

Opettajan vetämän keskustelun hyvä puoli on siinä, että samalla voi opettaa elokuvaan liittyvää käsitteitä ja liittää nuorten huomiot laajempiin yhteyksiin. Joskus ongelmaksi saattaa muodostua se, että opiskelijat eivät uskalla puhua muiden nuorten tai opettajan edessä asioista, joista heillä ei ole aikaisempaa tietoa tai kokemusta. Siksi keskustelun pohjustamiseen ja siihen innostamiseen kannattaa käyttää aikaa. Parhaiten keskustelu toimii heti elokuvaesityksen jälkeen, mutta joskus seuraavana päivä ajatukset ovat kirkastuneet ja jäsentyneet.

Tästä ja kaikesta muusta tullaan keskustelemaan purkupajassa, juuri nähdyn elokuvan tiimoilta.

ELOKUVAKASVATUSVERKOSTON TAPAAMINEN

Keskiviikkona 24.8. klo 13.00 alkaen Elokuvakasvatusverkoston tapaamisessa festivaalin Olohuoneessa Espoon kulttuurikeskuksessa pohditaan, onko elokuvakasvatus yksi mediakasvatuksen alalaji vai tulisiko elokuvakasvatus nähdä kokonaan omana alanaan. Kysymystä lähestytään Ranskan elokuva-arkiston johtaman, kansainvälisen elokuvakasvatushankkeen näkökulmasta käsin. Tilaisuudessa tullaan tutustumaan hankkeeseen ensimmäistä kertaa osallistuneiden suomalaisten koulujen kautta. Lisäksi pohditaan, miten verkoston toimintaa voisi kehittää eteenpäin - tule siis mukaan keskustelemaan ja ideoimaan!


Mukana keskustelemassa Katja Särkkä oppilaineen Helsingin kuvataidelukiosta, tilaisuuden vetää verkoston Niilo Rinne.