ESPOO CINÉ
INTERNATIONAL
FILM FESTIVAL
Cart Instagram Facebook
Twitter

Etusivu

Kuukauden leffa

Espoo Ciné järjestää yhdessä Espoon kulttuurikeskuksen kanssa läpi talven Kuukauden leffa -sarjaa. Kerran kuussa esitetään
Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa mielenkiintoisimpia uusia laatuelokuvia. Lippuja esityksiin voi ostaa Lippupalvelusta
(hinta alk. 7,50 €). Lippupisteen täydenpalvelun myyntipisteitä löytyy mm. Espoon yhteispalvelupisteistä, esimerkiksi Espoon
kulttuurikeskuksessa. Jos nämä hienot eurooppalaiselokuvat jäivät näkemättä ensi-iltakierroksella, nyt on vielä mahdollista
korjata tilanne!

tammikuu
Maanantai  25.1. klo 19.00


KKL 16.1 Leviathan 400x267


Левиафан
Venäjä 2014
Kesto: 2 t 22 min
Sallittu yli 12-vuotiaille
Ohjaaja: Andrei Zvjagintsev
Pääosissa: Aleksei Serebrjakov, Jelena Ljadova, Vladimir Vdovitsenkov, Roman Madjanov
Levittäjä: Cinema Mondo

IMDb

Andrei Zvagintsev: Leviathan

Kolja elelee pienessä kaupungissa Venäjän pohjoisosassa, lähellä Barentsinmerta. Hänellä on oma autokorjaamo ja sen vieressä pieni talo, jossa hän asuu nuoren vaimonsa ja aiemmasta liitosta peräisin olevan poikansa kanssa. Kaupungin pormestari haluaa kuitenkin häätää Koljan rakentaakseen tämän talon paikalle oman huvilansa. Kun Kolja kieltäytyy ostotarjouksesta ja kutsuu avukseen vanhan ystävänsä, moskovalaisen asianajajan, ryhtyy myös läpikorruptoitunut pormestari järeämpiin toimiin saadakseen tilan itselleen.

Viime vuosien ylistetyin venäläiselokuva ei ole pelkästään hyytävä kuvaus maan korruptiosta ja elämästä vailla oikeusvaltion turvaa, samalla se on enemmän: kuvaus ihmisen osasta missä hyvänsä, yhtä aikaa rujo ja pysäyttävän kaunis. Jo esikoiselokuvallaan Isän paluu (2003) itsensä kansainväliseen maineeseen nostanut Andrei Zvjagintsev on nyt viimeistään nostanut itsensä maansa huomattavimmaksi nykyohjaajaksi.


Helmikuu
Torstai 11.2. klo 19.00KKL 16.2 Ingrid Bergman – omin sanoin 400x267

Jag är Ingrid
Ruotsi 2015
Kesto: 1 t 54 min
Sallittu kaiken ikäisille
Ohjaaja: Stig Björkman
Esiintyjät: Ingrid Bergman, Isabella Rossellini, Roberto Rossellini, Ingrid Rossellini, Sigourney Weaver, Pia Lindström, Liv Ullmann
Levittäjä: Atlantic Film

IMDb

Stig Björkman: Ingrid Bergman: omin sanoin

Moninkertainen Oscar-voittaja Ingrid Bergman on Pohjoismaiden kaikkien aikojen menestyneimpiä näyttelijöitä, yksi Hollywoodin kultakauden kirkkaimmista tähdistä. Sankarinsa syntymän satavuotisjuhlaelokuvaksi tehty dokumentti Ingrid Bergman: omin sanoin kertoo uskomattoman tarinan siitä, kuinka tavallisesta ruotsalaistytöstä tuli yksi aikansa palvotuimpia näyttelijättäriä. Elokuva on vangitseva muotokuva vahvasta naisesta, poikkeuksellisesta näyttelijästä, rakastajattaresta, äidistä ja ilmiöstä.

Dokumentin on ohjannut Ruotsin arvostetuimpiin kuuluva elokuvatutkija Stig Björkman, joka on elokuvaa varten saanut mm. ensimmäisenä tutustua Bergmanin omiin päiväkirjoihin, joista elokuvassa kuullaan suoria otteita. Elokuvassa nähdään Bergmanin läheisten haastatteluiden lisäksi myös paljon intohimoisena kuvaajana tunnetun Bergmanin itsensä kuvaamia kaitafilmejä. Bergmanin äänenä elokuvassa on tämän hetken ehkä kysytyin pohjoismainen naistähti, ruotsalainen Alicia Vikander.


Maaliskuu
sunnuntai 13.3. klo 15.00KKL 16.3 Kaiken teoria 400x267

The Theory of Everything
Iso-Britannia 2014
Kesto: 2 t 3 min
Sallittu yli 7-vuotiaille
Ohjaaja: James Marsh
Pääosissa: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox, Emily Watson, Simon McBurney, David Thewlis
Levittäjä: Finnkino
IMDb

James Marsh: Kaiken teoria

Kaiken teoria kertoo maailman kuuluisimpiin tiedemiehiin kuuluvasta astrofyysikko Stephen Hawkingista. Samalla se on tarina kahdesta ihmisestä, joiden rakkaus oli kyllin väkevää uhmaamaan kovintakin kohtaloa. Cambridgen yliopiston lahjakas kosmologian opiskelija Stephen etenee tiedemaailmassa pitkin harppauksin. Hänen maailmansa kuitenkin mullistuu hänen tavatessaan kirjallisuustieteitä opiskelevan Jane Wilden. Pian Stephen saa järkytyksekseen kuulla kärsivänsä harvinaisesta sairaudesta, joka tulee vääjäämättä lamauttamaan hänen raajansa ja viemään puhekyvyn. Elinaikaa nuorelle nerolle annetaan korkeintaan kaksi vuotta. Janen rakkaus ja määrätietoisuus eivät järky, vaan pari menee vihille ja perustaa perheen. Stephen käynnistää kunnianhimoisimman tutkimushankkeensa, jossa keskitytään juuri siihen, mitä hänellä on kovin vähän jäljellä - aikaan.

James Marshin ohjaama Kaiken teoria on viime vuosien palkituimpia brittielokuvia. Se perustuu Stephen Hawking entisen vaimon, Jane Wilde Hawkingin kirjoittamiin
muistelmiin. Pääosassa esiintyvä Eddie Redmayne palkittiin roolistaan mm. parhaan miespääosan Oscar- ja BAFTA-palkinnoilla.


Huhtikuu
Keskiviikko 27.4. klo 19.00


KKL 16.4 1944 400x267

1944
Viro, Suomi 2015
Kesto: 1 t 40 min | Sallittu yli 16-vuotiaille
Ohjaaja: Elmo Nüganen
Pääosissa: Märt Pius, Maiken Schmidt, Kritian Üksküla, Marko Leht, Kristian Sarv, Kaspar Velberg, Mait Malmsten, Priit Pius
Levittäjä: Atlantic Film
IMDb

Elmo Nüganen: 1944

1944 kertoo nimensä mukaisesti Viron historiasta maan kohtalon vuonna - aina Sinimäkien taistelusta heinäkuussa siihen, kun puna-armeija miehitti maan viimeisenkin kolkan marraskuussa. Elokuva kertoo sodan kurimuksessa olevista yksittäisistä ihmisistä ja heidän tarinoistaan; sodan ihmisille aiheuttamista seurauksista ja sodan inhimillisestä hinnasta. 1944 näyttää sodan rintaman molemmilla puolilla taistelleiden virolaissotilaiden silmin - niin Neuvostoliiton puna-armeijan kuin Saksan armeijan riveistä käsin. Vaikka aihe herättää varsinkin Virossa voimakkaita tunteita vielä nykyaikanakin, Nügasen harkittu elokuva ei missään vaiheessa sorru helppoihin ratkaisuihin, osoittelevuuteen tai alleviivaavuuteen, vaan se tuo katsojan silmien eteen ajanjakson kaikessa monimutkaisuudessaan.

Tässäkään sodassa ei lopulta ole kyse niinkään sankaruudesta, vaan traagisista kohtaloista ja ihmisistä, jotka parhaansa mukaan yrittävät selvitä mahdottomissa olosuhteissa.
 

Toukokuu
Keskiviikko 18.5. klo 19.00

 
KKL 16.5 Havannan taivaan alla 400x267

Retour à Ithaque
Ranska, Belgia 2014
Kesto: 1 t 36 min
Sallittu kaiken ikäisille
Ohjaaja: Laurent Cantet
Pääosissa: Isabel Santos, Jorge Perugorría, Fernando Hechevarria, Néstor Jiménez, Pedro Julio Díaz Ferran
Levittäjä: Cinema Mondo
IMDb

Laurent Cantet: Havannan taivaan alla

Viisi keski-ikäistä ystävää tapaavat vuosien jälkeen havannalaisella kattoterassilla. He ovat kokoontuneet juhliakseen nuoruudenystäväänsä Amadeoa, 16 vuoden maanpaon jälkeen Espanjasta kotimaahansa palannutta kirjailijaa. Kun vanhat ystävät kohtaavat, on luvassa iloinen yö ja yhteisen nuoruuden muistelua illasta aamuun. Innostunut tunnelma saa kuitenkin myös tummempia sävyjä keskustelun kiertyessä menneisyyteen, yhteisiin kokemuksiin ja toteutumattomiin unelmiin. Käy ilmi, että kaikki ovat joutuneet luopumaan tärkeistä asioista, Amadeo olisi halunnut palata jo aiemmin, kun taas kotiin jääneet olisivat halunneet pois Kuubasta. Hienosti näytelty elokuva onnistuu nousemaan yli ajan ja paikan ja viemään katsojansa sellaisten kysymysten äärelle, jotka kaikki lopulta kohtaavat.

Myös elokuvansa käsikirjoittajana ja tuottajana toiminut ranskalaisohjaaja Laurent Cantet onnistuu uutuudessaan kuvaamaan vahvasti Havannan ainutlaatuista ja lämmintä tunnelmaa. Edellisellä elokuvallaan Luokka (Entre les murs) hän voitti Cannesin pääpalkinnon.
 

Kesäkuu
Torstai 2.6. klo 19.00

 
KKL 16.6 Amy 400x267

Amy
Iso-Britannia 2015
Kesto: 2 t 7 min | Sallittu yli 12-vuotiaille
Ohjaaja: Asif Kapadia
Esiintyjät: Amy Winehouse, Mitch Winehouse, Blake Fielder,
Mark Ronson, Tony Bennett, Juliette Ashby, Lauren Gilbert,
Nick Shymansky
Levittäjä: Cinema Mondo
IMDb

Asif Kapadia: amy

Vain kaksi albumia julkaissut englantilainen Amy Winehouse on varmasti yksi 2000-luvun brittiläisen musiikin suurimpia ikoneita. Hänen lauluääntään on kuvailtu yhdistelmäksi Billie Holidayta, Dinah Washingtonia ja Sarah Vaughania. Amy Winehouse oli poptähti täynnä soulia, rajoja rikkova musikaalinen lahjakkuus. Hieno dokumenttielokuva pureutuu tähden elämään sensaatio-otsikoiden läpi kertoen tarinan lahjakkaasta artistista, joka menehtyi aivan liian varhain.

Elokuvan on ohjannut englantilainen Asif Kapadia, joka aloitti uransa fiktioelokuvilla (mm. The Warrior ja Far North, joita Suomessakin on esitetty elokuvajuhlilla), mutta on nyttemmin siirtynyt elämäkertadokumenttien pariin. Kapadian viiden vuoden takainen F1-kuljettaja Ayrton Sennaa käsittelevä elämäkertadokumentti huomioitiin ja palkittiin jo laajasti, mutta Amy on varsinainen jättipotti. Se on Britannian kaikkien aikojen parhaiten kaupallisesti menestynyt dokumenttielokuva ja todennäköisesti siitä tulee myös yksi palkituimmista.